Nincs olyan, hogy tökéletes esküvő. Törekszünk a lehető legjobb szervezésre, a precizitásra, de egy esküvő attól lesz igazán kerek egész, ha egy-egy baki is becsúszik közben….Nevetünk rajta vagy bosszankodunk kissé, de a későbbiekben egy emlékként tekintünk vissza rá, amitől az esküvőnk tényleg a miénk volt. A királyi esküvők esetében sincs ez másképp, hiába készül rá sokszor egy egész ország és forgatókönyvek százai… Ők sem ússzák meg az esküvői bakikat, sőt!

A helyzetet az teszi igazán érdekessé, hogy míg egy civil esküvőn a bakikról csak a vendégek tudnak, a királyi esküvőkön megejtett hibák nagy része nyilvánosságra kerül előbb-utóbb. Az Elle magazin angol weboldala össze is gyűjtött néhányat – most ezek közül szemezgettünk.

Erzsébet királynő és Fülöp herceg

1947 reggelén nem indult tökéletesen Erzsébet és jegyese, Fülöp nagy napja…A baleset készülődés közben, a fodrásznál történt. A gyémánttal szegélyezett fejdísz az esküvő napján lett Erzsébet királynőnek ajándékozva, de a fodrász eltörte. A fejdísz rendőri kísérettel lett átvitetve a műhelybe, ahol azonnal helyrehozták a balesetet. Visszaküldték a királynőnek, aki még aznap a fejdíszben ment férjhez.

Érdekelnek az esküvő részletei? Ide kattintva olvashatsz bővebben Erzsébet és Fülöp esküvőjéről.

Diana hercegné és Károly herceg

A hercegi pár 1981-es esküvője során számtalan hiba csúszott a rendszerbe. Károly herceg például elvétette a fogadalmát, ezt követte Diana nyelvbotlása, ahol egészen konkrétan a leendő férje nevét vétette el (Charles Philip helyett Philip Charles Arthur George-ként említette). Ha nem lett volna elég ennyi baki, az újdonsült arának meggyűlt a baja a menyasszonyi ruhával is ami mellesleg a királyi esküvők egyik legikonikusabb ruhájaként van számon tartva –, valamint a családi fejdísz is okozott számára (egész napos) fejfájást, a szó szoros értelmében.

Érdekelnek az esküvő részletei? Ide kattintva olvashatsz bővebben Diana és Károly esküvőjéről.

Katalin hercegné és Vilmos herceg

A fiatal jegyespár nagy napján már kevésbé nagyszabású baklövések keletkeztek. A kissé ijesztő fordulat Katalin hercegné és Vilmos herceg hintós bevonulása idején történt, amikor az udvartartás lovassága közül az egyik ló hirtelen megijedt, ledobta a lovast a hátáról, majd elvágtatott a pár mellett. Szerencsére senkinek nem esett bántódása az incidens során. Ezen kívül egy inkább aranyos, mint kínos pillanat a friss házasok csókja közben lett lencsevégre kapva, amint az egyik koszorúslányuk gondterhelt arccal, kezeit a fülére tapasztva áll a boldog hercegi pár mellett.

Diana vs. Katalin – Esküvői hagyományok uralkodói stílusban, összehasonlítottuk a két esküvőt, kattints!

Natália hercegnő és Alexander Johannsmann

A dán hercegnő 2010-ben fogadott örök hűséget a német származású lótenyésztőnek, Alexander Johannsmann-nak Németországban. A hercegnő a nagy napján az egyik legfontosabb kellékről, a menyasszonyi csokráról feledkezett meg. Nem tudni a pontos indokot, miért maradt le, de a hercegnőnek tíz percet kellett várakoznia a szertartás előtt, hogy megérkezzen a virágcsokra. A várakozásról készített fotókon a menyasszony lányos zavarában mosolyog, amin egyértelműen látszik, hogy nem az idegeskedés jele, hanem inkább egy mulatságos baklövés beismerő mosolya.

Marie Antoinette (Mária Antónia) francia királyné és XV. Lajos francia király

1770-ben férjhez adott hercegnő, Marie Antoinette mindössze tizenöt évesen állt az oltár elé, a nála egy évvel idősebb francia trónörökös, Lajos Ágost királyi herceggel. A fiatal menyasszonynak az érdekházasság mellett több gondja is akadt az esküvője napján: a habos-babos ruhaköltemény, amit számára készítettek, több helyen is kicsinek bizonyult, és feszélyezte az újdonsült királynét. Az ausztriai származású hercegnő ruhájának felsőrésze állítólag túl szűk volt számára, és ezért a fűzőrész egy meglehetősen széles, látható csíkban szabadon hagyta hátát.

Fotók: Pinterest