„El kell készítenem azt az egy pillanatképet minden esküvőn, amely önmagában is megállja a helyét. Minden eseményen ezt tartom feladatomnak.” – Kondella Misi 2015-ben az Év fotósa díjat vehette át az esküvő szakma elismeréseként. A Wedding Awardról, a jegyespárok közötti összhangról és a tökéletes esküvői kreatív fotózás titkairól is beszélgettünk.

Számos esküvőn fotózol egy év alatt, minden esemény más és más. Hogyan csapsz bele egy új évbe? Vannak elvárásaid, céljaid?

Kondella Misi: Minden év végén várom a következő lehetőségeket. 2014 egy csodálatos időszak volt, kedves jegyespárokkal, valamint jelöltek az Év fotósa díjra a Wedding Gálán. Itthon és külföldön is sokat dolgoztam. 2015 januárjában magam sem tudtam, mit tartogathat még nekem a szakma. 2015 sem okozott csalódást, sikerült megint olyan párokkal dolgoznunk, akik maximálisan megbíztak bennünk, türelmesek voltak és stílusos esküvőket biztosítottak a számunkra, amely vizuális emberként nem egy utolsó szempont. Most itt ülünk 2016 elején és kíváncsian várom, mit rejt az új év.

 

És ne felejtsd ki, hogy 2015-ben nem csak jelöltek az Év fotósa díjra, hanem most meg is nyerted azt.

Kondella Misi: Nagy izgalom volt, erős csapat jött össze a mezőnyben. Az őszi esküvőkiállításon beszélgettünk a többi esélyes fotóssal, őszintén nem tudtuk még csak megtippelni sem, ki viheti haza majd az elismerést. Úgy voltunk vele, bármelyikünk is győz aznap este, gratulálni fogunk a másiknak. A díj alcíme is az, hogy az Együttműködés díja, azt jelenti, kivel jó együtt dolgozni, kiben bízhatnak a szolgáltatók és a párok, ki dolgozik precízen. Ez egy személyre szabott elismerés más érzés átvenni, mint az anonim pályázati díjakat. Nagy öröm volt, amikor megtudtam, hogy nyertem.

Amikor azt mondod bizalom, mit értesz alatta pontosan? Hogyan lehet elnyerni egy jegyespár bizalmát hónapokkal az esküvő előtt?

Kondella Misi: Egy pár több szempont alapján dönti el, kivel szeretné fotóztatni az esküvőjét: honlap és portfólió alapján, ajánlás útján, segít egy másik szolgáltató, aki már dolgozott együtt a fotóssal. De ez egy bizalomjáték. Néhány fotó és ismerős, valamint megérzés alapján esik a választás egy adott fotósra. Ezt a bizalmat pedig nagyon fontos megerősíteni az első találkozás alkalmával, mindenben segíteni a párt az előkészületeknél, illetve az esküvőn, amikor a fotózásra kerül a sor. Ha belegondolsz, ez egy nagyon nehéz feladat. Oda-vissza kell működnie a bizalomnak, akkor lesz sikeres a végeredmény is.

‘Volt olyan párom, aki elmesélte, mekkora családi vita kerekedett abból, hogy az egyik nagymamáról mosolygósabb kép készült, mint a másikról. Ki gondolta volna?! Nem tudhatjuk, mi számít öröknek vagy emléknek, nem látunk bele a fotók utóéletébe.’

Mi a legfontosabb az esküvői fotók szempontjából?

Kondella Misi: A párok közötti összhang. Számomra ennél semmi nem fontosabb. A többi tényező szubjektív, a helyszín, a dekoráció és a fotók stílusa is.

Vannak íratlan szabályok, amelyeket mindig betartasz?

Kondella Misi: Mindegy az utómunka, lehetnek a fotók fekete-fehérek, túlkontrasztosak, fotózsurnaliszta stílusban készültek, a családnak és a legközelebbi barátoknak szerepelniük kell a képeken, ez elengedhetetlen. Akárhogyan is csűrjük-csavarjuk a technikai megoldásokat, nagyon fontosak azok a pontok egy ember életében, amelyektől egy pillanatra megáll az idő, amelyek családdá vagy közösséggé kovácsolnak minket. Ilyen egy esküvő, egy keresztelő, egy születésnap. Attól lesznek feledhetetlenek a képek, ha azokat a momentumokat és embereket látjuk viszont rajtuk, amelyektől egy esemény bármikor újra életre kelhet.

Kicsit visszakanyarodva az összhangra. Fotósként több éves tapasztalat után érezni egy páron, ha nincs meg közöttük az a bizonyos szikra?

Kondella Misi: Nagyon intuitív dolog. Érezni kell, miről szól az a kapcsolat. Számtalan motivációja lehet annak, hogy két ember összeköti az életét, lehetnek romantikusak, de nem egyszer fordult már elő, hogy pusztán ayagi vagy más kevésbé tündérmesés sztori miatt mondták ki az igent. Amikor odamegyek egy esküvőre, nekem rá kell jönnöm a motivációra, máskülönben a fotók nem lesznek őszinték. Konkrétan arra gondolok, hogy vannak párok, akik nem tudnak egymással mit kezdeni, ha fotózzák őket az esküvőn, mert nincs meg közöttük az összhang. Az esetek 90%-ban mindenki feszeng egy kicsit, mert nincsenek hozzászokva ahhoz, hogy fényképezik őket, de a végeredménynek akkor is azt kell mutatnia, hogy az a két fél szereti egymást. Erre vannak különböző módszerek, de nincsenek előre megírt receptek, hallgatnom kell az ösztöneimre. A válogatáson is sok múlik, amikor otthon a gép előtt szelektálom az anyagot. Az egyik kollégám szokta mondani, otthon sírunk, otthon nevetünk. Nem a helyszínen kezdünk neki a válogatásnak, ott ‘csak’ dolgozunk.

 

Mit lehet tenni akkor, ha a pár között ugyan megvan az összhang és a szerelem, mégis feszengenek a fotózáskor?

Kondella Misi: Nem volt jó fotósod, ha azt gondolod, rólad nem lehet jó fotót készíteni. Egy olyan fotós, akivel megvan a kölcsönös bizalom, el tud lazítani és fel tud oldani, amikor szükséges, el tudja érni, hogy a végén tetszen az a fotó rólad. A feszengés tehát nem csak a fotózáson, hanem már az első találkozáson is érződik. Ha nem sikerül egy másfél órás kávézás közben megtalálni az összhangot, akkor el kell fogadni azt és a párnak új fotóst kell keresnie, amíg meg nem lesz az az egy. Ha az első lépcsőfokot megmászták és valóban sor kerül a fotózásra, ott már egészen más a helyzet. Kreativitás és türelem kell ahhoz, hogy klassz képek szülessenek. Nagyon kedves párjaim vannak, akik képesek tényleg hajnalban felkelni a kreatív fotózás kedvéért, hogy aztán a legszebb napfelkeltében dolgozzunk egy gyönyörű helyszínen. Amikor látják a fantáziát, ők is élvezni kezdik és a feszengés eltűnik.

Mitől lesz számodra kedves egy esküvői fotó?

Kondella Misi: A képen megbúvó sztoritól, ami eszembe jut, ha ránézek. Van egy kedvenc képem, ahol a menyasszony nagypapája gratulál a vőlegénynek, de a kézmozdulatból sejteni lehet, hogy óva inti a férfit, nehogy rosszul bánjon az unokájával, mert megbánja. A menyasszony arcán látszik, hogy azzal a kifejezéssel néz a nagypapára, hogy ‘hiába mondod már mindezt, nagypapi, hiszen már itt vagyunk egy lépésre az igentől.’

Mennyiben változott az elmúlt évtizedekhez képest az esküvői fotók stílusa? Van, ami örök?

Kondella Misi: Fontos, hogy kövessük a trendeket, mert bizony bőven akadnak ma már megmosolyogni való esküvői fotók. 1985-ben kék háttér előtt, háromfokú lépcsőn álltak egy stúdióban a párok és szinte kővé dermedve, hangyányi mosollyal az arcukon fotózták őket. Aztán jött egy reform az esküvői fotózásban, a fotózsurnaliszta és egyéb stílusok keveredése, valamint egyre nagyobb teret kaptak a természetközeli képek. 5-6 évvel ezelőtt is más volt még, mint a mostani esküvőkön. A nagyon beállított, divatközpontú képek helyett a pillanatfotók lettek az elsődleges kedvencek és talán merem azt állítani, hogy ez mostmár örökérvényű is marad. Valamint azok a pillanatok, amelyek a legőszintébbek: egy suttogás, egy finom harapás az ajkakba, egy őszinte kacaj vagy összenézés.