Eladó a menyasszony, szokás mondani egy esküvőn. Na de mi van akkor, ha tényleg eladó? Ábrándoztál már arról, hogy milyen jó lenne, ha bármikor meglátogathatnál egy esküvőt bárhol a világon? Egy magyar vállalkozás, a Join My Wedding lehetőséget teremt arra, hogy esküvőkre szóló jegyek megváltásával Neked is egy különleges és megismételhetetlen élményben lehessen részed. Állandó szerzőnk, Kovács Zsófi ezúttal Párkányi Orsival, a cég alapítójával beszélgetett.

,join my wedding,esküvő,párkányi orsi,esküvői tradíciók,indiai esküvő,esküvői szokások,esküvői hagyományok,esküvő jegyvásárlás,gyere el az esküvőmre,eladó a menyasszony,

Párkányi Orsi és Matécsa Márti, a Join My Wedding alapítói

Egy olyan egyedülálló lehetőséget hoztatok létre, amire talán még sosem volt példa.Hogyan indult a vállalkozásotok, mi adta az ötletet ehhez a nem hétköznapi lehetőséghez?

Mártival – akivel közösen csináljuk ezt a céget – tavaly találkoztam itt Magyarországon, amikor hazalátogattam Ausztráliából, ahol már tizenegyéve élek. Elkezdtünk beszélgetni az esküvőkről, mikor mesélte, hogy milyen sokra hivatalos a nyáron, én pedig nagy sajnálattal hallgattam, merthogy a nagy távolság miatt én lemaradtam az összes esküvőről, ami a baráti körömben történt az elmúlt években. Említettem neki, hogy milyen jó lenne, hogyha tudnék jegyet venni és bármikor elmehetnék egy esküvőre, mire Márti hozzátette, hogy ő is ugyanerre gondolt. Különösen azért, mert évekkel korábban meghívást kapott egy tradicionális indiai esküvőre egy volt csoporttársa révén, és ez egy akkora élmény volt számára, hogy akkor sokáig gondolkozott azon, hogy hogyan is lehetne ezt az élményt megosztani másokkal is. Összenéztünk és akkor jött a megoldás: jegyet kellene árulni az esküvőkre.

Hogyan követte az ötletet a cégalapítás? Gondoltatok arra, hogy bár kétségtelenül egyedülálló lehetőséget álmodtatok meg, mégiscsak szokatlan egy esküvőre jegyeket kínálni?

Nálunk, Magyarországon az esküvő egy bensőséges, szűkkörű esemény, de ez a világon nem mindenhol van így, és ezért is döntöttük végül a cég létrehozása mellett. Indiában 1000-1500-an vesznek részt egy esküvőn, ez azért már nem az a klasszikus értelemben vett családias rendezvény, sokkal inkább egy fesztiválhoz hasonlít. Az utazóink, akik Európából érkeztek, mind kiemelték azt az élményt, amit az nyújtott, hogy ennyi ember vesz részt ezen az eseményen, vagy hogy az esküvő három napon keresztül zajlik, miköben te tudsz jönni-menni, enni, beszélgetni és majd oda tudsz figyelni, amikor gondolod, vagy amikor történik valamilyen érdekesség körülötted. Márti és én is meglehetősen világlátottak vagyunk:Márti élt Kínában, azért az sem egy kis ország, nem kevés emberrel, úgyhogy számunkra az nem merült fel, hogy ez probléma lehet – igazából azt gondoltuk, abban bíztunk, hogy egy próbát megér. Megnéztük természetesen, hogy valaki más már dolgozik-e ezen az ötleten, de azzal szembesültünk, hogy eddig még senki sem látott ebben fantáziát, mi viszont azt éreztük, hogy semmit sem veszíthetünk, ha adunk neki egy esélyt.

,join my wedding,esküvő,párkányi orsi,esküvői tradíciók,indiai esküvő,esküvői szokások,esküvői hagyományok,esküvő jegyvásárlás,gyere el az esküvőmre,eladó a menyasszony,

Join My Wedding esküvők

Említetted, hogy India volt a fő célország, és lényegében ez tükröződik a honlapotokon is.

Nagyon sok országot végignéztünk, végigvizsgáltunk, sok emberrel beszéltünk, hogy hol lenne ezt a legjobb elkezdeni – összességében hónapok munkája áll mögötte. Végül India mellett döntöttünk, mert erről az országról már kialakult bennünk egy kép, és nyilván azért is esett rá a választásunk, mert egy indiai esküvőnek több ezer meghívottjalehet, és akár egy hétig is zajlik. Ennek okán egyfelől mégiscsak jobban benne van a köztudatban, másfelől pedig évente 11 millió esküvőt tartanak itt. Pont tegnap beszélgettünk erről valakivel, és ő mondta, hogy ez azt jelenti, hogy közel két magyarországnyi ember házasodik ott egy évben.

Említettétek korábban, hogy a weboldalatokon történő vásárlás olyan, mintha egy színházi előadásra váltanánk belépőt. Azonban ez mégsem csak annyiból tevődik össze, mint más jegyvásárlási procedúrák.

Alapvetően nem sokban különbözik a gyakorlati megvalósításítása; olyasmi mint az Airbnb, ahol magánemberek regisztrálják a saját lakásukat, megadnak róla mindenféle adatot, akárcsak nálunk, ahol szintén szükséges néhány adat a regisztrációhoz. Hogy hol lesz az esküvő, milyen szokások vannak az országban, ki a pár, mi az ő történetük, hogyan ismerkedtek meg – ha egyáltalán már ismerik egymást; tehát kicsit bővebb információt igyekszünk adni, amitől közelebb érezzük magunkhoz őket. Szerepel még az oldalon az is, hogy mire vagyunk jogosultak a jeggyel – ételt mindig tartalmaz, és persze az egész napos részvételt is. Ezentúl fel kell tüntetni, hogy van-e benne szállás, vagy sem, illetve sokszor tartalmazza az esküvőre való közlekedést is. Az oldalon elérhetőek publikus esküvők, melyekre mindenki regisztrálhat, illetve van egy lehetőség arra is, hogy a pár az esküvőjét egy privát eseménynek regisztrálja, amikor csak egy weboldal címet, egy kódot kapnak, amit azzal osztanak meg, akivel szeretnének.Emellett bármilyen kategóriában regisztrálhatnak hozzánk a párok,úgyhogy kíváncsian várjuk az ötleteket és akülönböző kultúrákat. Most például volt nálunk egy regisztráció Oroszországból, ami egy ‘Gyűrűk ura’ tematikájú esküvő volt. A határ tehát a csillagos ég.

,join my wedding,esküvő,párkányi orsi,esküvői tradíciók,indiai esküvő,esküvői szokások,esküvői hagyományok,esküvő jegyvásárlás,gyere el az esküvőmre,eladó a menyasszony,

Join My Wedding esküvők

Van egyfajta szűrés vagy kontroll arra nézve, hogy kikregisztrálhatnak nálatok az esküvőjükkel?

Feltétel nincs, tehát bárki regisztrálhat az oldalunkon. Mi nyilvánvalóan mindenkit felhívunk, megnézzük a regisztrációját, különböző ellenőrzési elemeket építettünk be magunknak az oldalba, mert nyilvánvalóan nekünk az az érdekünk, hogy mindenkinek a legjobb élményt szerezzük ezzel, ennek érdekében pedig mi mindent meg is teszünk. Felvesszük a kapcsolatot az összes párral, és azokkal az emberekkel is, akiknek az elérhetőségét ők megadják, mert a pár érthető módon folyamatosan elfoglalt az esküvőjükön, így minden regisztrációnál meg kell jelölni valaki mást – egy rokont, egy családtagot, egy esküvőszervezőt –, akivel mi tudunk kapcsolatot tartani az esküvő során is.

Milyen visszajelzések érkeztek a turisták részéről, mi tetszett nekik a legjobban?

Nagyon tetszett nekik az egész; az ételek sokszínűsége – mielőtt beszéltünk, pont egy pár elküldte az esküvői meghívót, és csak a menü felsorolása egy egész oldal –, az emberek sokasága, és hát Indiában az sem megszokott, hogy alkoholizálnak az esküvőn. Ennek kapcsán kiemelték, hogy noha ott volt több, mint ezer ember, mégsem volt semmi konfliktus, az egész esemény nagyon békés légkörben zajlott.

,join my wedding,esküvő,párkányi orsi,esküvői tradíciók,indiai esküvő,esküvői szokások,esküvői hagyományok,esküvő jegyvásárlás,gyere el az esküvőmre,eladó a menyasszony,

Join My Wedding esküvők

Egy ilyen cég tulajdonosaként óhatatlan, hogy hozzád szegezzenek egy ilyen kérdést – Te hová látogatnál el szívesen, milyen esküvőn vennél részt?

Engem mindenfajta kulturális környezet érdekel. A motivációnk is azvolt, hogy ha ez elterjed, akkor majd mi is ellátogathatunk bármilyen esküvőre,innentől kezdve ez nem lesz ez elérhetetlen dolog. Egy zsidó esküvőt például szívesen megnéznék.

Bár nagyon különleges és kihagyhatatlan lehetőséggel álltatok elő, én mégis nehezen tudom elképzelni, hogy ezt Magyarországonegyöntetűen pozitív visszhang fogadja. Talán túl sok a kérdőjel, az ismeretlentől való félelem… Ti mit tapasztaltatok mindebből?

Már volt egyébként regisztráció magyar pároktól, de mi azért tudjuk, hogy az, hogy az emberek megnyitják a világ előtt az esküvőjüket, hosszabb folyamat lesz. Azt még talán én sem tudom elképzelni most, hogy tömegével regisztrálnak Magyarországról a párok, viszont úgy gondolom, hogyha ebből lesz egy trend, akkor idővel majd ez is eljön, úgyanúgy mint ahogy talán 10 évvel ezelőtt még az is elképzelhetetlen lett volna, hogy az emberek beengednek a lakásaikba vadidegeneket, ahogyan az ma az Airbnb rendszerében van. Tehát idő kell, abban viszont tökéletesen biztos vagyok, hogy turistaként az emberek érdekesnek találják majd az ötletünket. Meg is keresett minket több utazási iroda is, amelyből mi kiválasztottunk egyet Magyarországról. Az iroda exkluzív utakat fog indítani Magyarországról a mi esküvőinkre; például egy háromnapos esküvőre 10 napos utakat szerveznek, a ceremónia pedig bele lesz ágyazva a programba.

A jövőre nézve van valamilyen újításotok,tervetek?

Teljes gőzzel dolgozunk jelenleg, minden fókuszunk és energiánk abban van, hogy jó partneri viszonyokat alakítsuk ki az utazási irodákkal, hogy jó élményt nyújtsunk azokra az esküvőkre, amelyek elérhetőek a weboldalon, továbbá, hogy egy felejthetetlen és megismételhetetlen élménnyel tudjunk szolgálni az embereknek.

,join my wedding,esküvő,párkányi orsi,esküvői tradíciók,indiai esküvő,esküvői szokások,esküvői hagyományok,esküvő jegyvásárlás,gyere el az esküvőmre,eladó a menyasszony,

Fotók forrása: Join My Wedding

Hogy tetszett a Join My Wedding – interjúnk? Lájkold a Secret Stories Facebook oldalát, hogy mostantól még több titkos történetről értesülj az esküvők világából!