Az összes jelenlegi online és offline magazin beszámolta Ludwig Múzeum aktuális kiállításáról, amely a Women in Chanel, azaz Nők Chanelben címmel debütált. Egy kiállítás, ami mindenkit érdekel. Te láttad már?

,women in chanel,nők chanelben,axente vanessa,vanessa axente,

Peter Farago és Ingela Klemetz-Farago közösen megálmodott művészeti projektje egészen új kontextusba helyezte az haute couture világáról szóló eddigi elképzeléseinket, gyönyörű topmodelljeinket és persze azt az ikonikus márkát, a Chanelt, amelyet minden ember ismer a világon.

Az haute couture a divat magas művészete.

Mégis mi történik, ha ezeket az alkotásokat két olyan kaliberű szakember örökíti meg, mint Peter és Ingela? Művészi manifesztáció. A fotók egyszerűen lenyűgözőek, akárcsak az egész kezdeményezés, amely 2010-ben indult útjára a “Northern Women in Chanel” sorozattal, melyet pár évvel később a “Women in Chanel” követett, hogy a végén egy egészen egyedülálló tárlat születhessen meg. Egy olyan kiállítás, amely tökéletesen transzformálja és egyesíti a nyugati és keleti értékeket, valamint azok kulturális attribútumait.

 

 

 

Képek a júliusi megnyitóról, Fotók: Glódi Balázs/Ludwig Múzeum

Nagyon tetszett, hogy a páros koncepciója szerint sokkal inkább szerettek volna élethelyzeteket ábrázolni, mintsem tökéletesen megkomponált divatfotókat – ezzel is ütköztetve a magas minőségű designkultúrát a helyi (adott esetben) népművészeti/társadalmi értékekkel. A képeken szereplő magyar modellek, Mihalik Enikő, Palvin Barbara és Axente Vanessa mind ugyanazt az instrukciót kapták a fotózás során, miszerint ne legyenek modellek, sokkal inkább színészkedjenek, ezáltal megteremtve és újraalkotva azokat a hétköznapi helyzeteket, melyekkel szembesülhetünk a végeredményt szemlélve.

A szeptember 11-ig tartó kiállításról majdnem minden információt olvashattunk már, éppen ezért döntöttünkúgy a Secret Stories-zal, hogy egy rövid interjúban teszünkfel pár kérdést a projekt egyik kulcsfigurájának, a gyönyörű Axente Vanessának.

 

Milyen nőnek érzed magad Chanel kreációkban? Milyen érzésekethoz elő belőled a viselésük?

Egy igazi kifinomult, határozott és céltudatos nőnek érzem magam, amikor Chanel ruhákban vagyok. Úgy gondolom, hogy az ilyen típusú nőknek is készülnek ezek a ruhák.

A Chanel divatházzal közvetlenül több közös munkád is volt, ez a kiállítás azonban egészen új kontextusba helyezte a high fashiont. Miben volt számodra különleges a Women in Chanel művészeti projekt fotózása?

Nagyon tetszett az ötlet már akkor, amikor Péterék elmagyarázták nekem a koncepciót még a legelső találkozásunkkor. Olyan ritkán adódik arra lehetőség, hogy megmutathassunk akár egy kicsi részt is az országunkból és bejárja a világot, úgyhogy egyből megragadtam ezt a lehetőséget. A divatot és egy országnak a hagyományát/kultúráját bemutatni szerintem remek ötlet, ráadásul ennyire szokatlan környezetekben még érdekesebbé teszi, a kettő “ötvözésével” pedig még több embernek fel lehet kelteni az érdeklődését.

Szerinted mi lehet a Chanel titka?

A története,amely messzire visszanyúlik, ezáltal pedig nagyon sok mindenből lehet inspirálódni. Coco Chanel története már önmagában annyira egyedi és itt még nincs megállás, azóta is folyamatosan “íródik” tovább.

Van esetleg olyan look a fotókon, melyet szívesen magadénak tudnál?

A pusztán fotózott kollekcióból több darab is van, ami tetszett, főleg kabátok és blézerek.

Haute Couture vagy Ready-to-Wear? Melyik áll hozzád közelebb?

Nagyon különböző a kettő, de talán a Ready-to-Wear, mivel hordhatóbb és több a fiatalosabb darab is közte általában.

Szöveg: Csalár Bence, Fotók: Peter Farago & Ingela Klemetz Farago. Az interjúért köszönet Axente Vanessa anyaügynökségének, az Attractive Modelsnek.

Hogy tetszettek a Women in Chanel kiállítás képei? Lájkold a Secret Stories Facebook oldalát, hogy mostantól még több titkos történetről értesülj az esküvők világából!