Nem biztos, hogy mindig sok időt, hosszú utat kell megtennünk ahhoz, ha valami különlegesre vágyunk. Érdekes, mégis emberközeli, látványos, de barátságos hely a katalán főváros, a Pireneusok szomszédságában fekvő Barcelona.

Közel Budapestnyi a lakossága, 1,6 millió fő. Mivel éghajlata mediterrán, ezért rövid és enyhe a tél, száraz a nyár, de mégis kellemes a júliusi és az augusztusi hőmérséklet, mert ritkán kúszik a hőmérő higanyszála 30 fok fölé, s még ezt is enyhíti a kellemes, tengeri szél. Mivel a hivatalos nyelv a katalán és a spanyol, s a lakosság nagy része sajnos nem beszél idegen nyelveket, nagy hasznát vesszük, ha az alapszavaknak spanyolul is utánanézünk.

Barcelona

Nevezetességek

A városban lépten-nyomon egykori események emlékeire bukkanunk. Az 1888-as Világkiállítás emlékét őrzi a Ciutadella park, de itt találjuk az Állatkertet és a Zoológiai múzeumot is. 1929-ben a városban a Placa d’Espanya adott helyszínt az újabb Világkiállításnak.

Barcelona Montjuic városrészében megcsodálhatjuk az 1992-es nyári olimpia egyik helyszínét, az Olimpiai Stadiont (Estadí Olímpic), de itt található a Katalán Nemzeti Múzeum, a Hadtörténeti Múzeum s a Fellegvár, ahova libegővel feljutva mesés kilátás nyílik az azúrkék tengerre, s erre a gyönyörű városra, melynek kikötője a Földközi-tenger egyik legfontosabb hajóállomása. Bár Kolumbusz nem innen indult Amerika meghódítására, de a kikötőben mégis rálelhetünk a szobrára.

Kötelező látnivalók

Semmiképp sem hagyjuk ki a Sagrada Famíliát (Szent Család temploma), ami Gaudí álmainak földi mása. A templom kriptáját és a Születés kapuját az UNESCO a Világörökség részévé nyilvánította. Fontos turisztikai célpont a város egyik fő utcája, a Passeig de Gracia, mi sem távozhatunk anélkül, hogy ezen ne sétáltunk volna. Itt is felbukkannak a Világörökség által őrzött épületek, például a Casa Mila, Casa Battló. Ha ezek után még ennél is több különlegességre vágyunk, mindenképp folytassunk utunkat a Placa de Catalunya nevű térig, ahol az óvárost és a modern épületeket maga az élő természet köti össze.

 

Pazar helyszín, különleges hátterek, középkori lépcsők, boltívek, csúcsíves ablakok, égbenyúló tornyok adják a gótikus városnegyed arculatát. Feltétlenül örökítsétek meg élményeiteket a Santa Eulália-katedrális, a Nagy Királyi Palota, de akár a Fődiakónus Palotája előtt.

Garantáljuk, hogy a modern művészetet kedvelők számára a Picasso-múzeum életre szóló élmény.

Mi szem-szájnak ingere

Mindenképp érdemes időt szakítani A Katalán Zene Palotájára, a 19. század közepén épült Operaházra, a La Buqueria nevű gyümölcs- és halpiacra. Különleges élmény a sokféle gyümölcs és a tenger élőlényeinek változatos kavalkádja. A város több éttermébe innen szállítják a nyersanyagot. Érdemes megkóstolnunk az ezekből készült ételeket is. Az esclaviada grillezett zöldség (paprika, paradicsom, padlizsán, cukkini), amihez sok olívaolajat és kevés ecetet adnak.

Kiváló éhségűző, de akár előétel is lehet a pa amb tomàquet, ami tulajdonképpen paradicsomos kenyér fokhagymával és olívaolajjal. Kóstoljuk meg mindenképp az igazi paellát, ami egy hagyományos valenciai étel. Egy tipikus katalán változat szerint a puha rizst egy edényben tintahallal kell felszolgálni, mert így fekete (negre) színű lesz.

A legjobb éttermek

A gasztronómia szerelmesei sok kiváló étteremmel találkozhatnak a városban, a legjobbak Eixampleban, Graciában, El Bornban és Sant Gervasiban vannak. Az ízletes ételekhez fenséges borokat kínálnak, amik Európa egyik legjelentősebb bortermő vidékén, a napsütötte Katalónia lankáin teremnek. Kedvcsinálóként, a teljesség igénye nélkül említjük meg a Penedes, Priorat, Alella borfajtákat.

Barcelona, Katalónia könnyen elérhető fővárosa mesés kalandozást kínál mind a gasztronómia, mind az építészet terén, de egy kellemes kikapcsolódásra, pihenésre is megfelelő helyszín.

Fotók: Pixabay

Még több valódi esküvői beszámolóért kattints ide, ha pedig még több nászutas tippet olvasnál, ezen a linken teheted meg.