Nászút Thaiföldön? Miért is ne? A mosoly országa évek óta az egyik legkedveltebb úticél Ázsiában, nem véletlenül. Az ezernyi színben játszó tenger, a fehér homok, a sajátos gasztronómia és a helyiek életfilozófiája rengeteg ember számára csábító úti cél.

Bár az ország több, mint 8000 kilométerre fekszik Magyarországtól, mégis hallhatunk ott is magyar szót. Csák Eszter, aki a Belmond cégcsoporthoz tartozó szállodákban tartott esküvők szervezésével foglalkozik, sok érdekes dolgot mesélt nekünk Thaiföldről, az ottani kultúráról, az esküvők és nászutak lebonyolításáról, és persze a sorok közé csempészett egy kicsit abból a hangulatból is, ami miatt méltó módon nevezik Thaiföldet a mosoly országának.

Thaiföldről szóló sorozatunk első részében lehetőségetek nyílik bepillantást nyerni a csodaszép Belmond Napasai szálloda különleges lokációjába és ajánlataiba, illetve Eszter mesélt arról is, hogy miért érdemes Thaiföldet választani úticélként.

Ismerd meg a Belmond Napasai szállodát!

A Belmond cégcsoport neve szerte a világon ismert, összesen 46 hotel, illetve luxushajó és vonat kapcsolódik a lánchoz, amelyek megtalálhatóak Amerikában, Európában, Afrikában és Ázsiában. Válaszd bármelyik úticélt, a Belmond garantálja neked, hogy egy életre szóló élménnyel gazdagodsz majd.

Ázsiában öt hotel, egy luxushajó és a jól ismert Estern & Oriental Express vonat képviselteti magát, mely előbbiekből az egyik villakomplexum a mesébe illő Koh Samuin helyezkedik el. Koh Samui azok számára lehet érdekes úticél, akik szeretnék egy kicsit maguk mögött hagyni a megszokott hétköznapokat, és egy kis nyugodt, pihentető kikapcsolódásra vágynak egy egzotikus ázsiai szigeten. Erről mesélt Eszter is.

„Koh Samui vetekszik Phuket-tel – nemcsak mint esküvői desztináció, hanem mint nászút is. Úgy gondolom, hogy Phuket mára már kezd egyre inkább nyüzsgős lenni, míg Koh Samui pont azoknak ideális, akik a nyugalmat keresik inkább. Mindemellett a fehér homokos tengerpart, és a tenger ezernyi kék színe azért itt Samuin sokkal több helyen megtalálható, köztük a szállodánk 600 méter hosszú privát strandján is, ami páratlan a szigeten. Persze én itt vagyok hat éve, és annyira szerelmes vagyok ebbe a környékbe, hogy szerintem rosszat nem is tudnék róla mondani. Eszter azonban nemcsak a tengerpartjukat emeli ki, hanem a szálloda többi előnyéről is mesél, így arról a fajta érzésről is, amit ő csak úgy mond: „az otthontól távol is otthon.” Hangsúlyozza, hogy a Belmond Napasai eltökélt abban, hogy az odaérkező vendégek válláról minden terhet levegyenek, és biztosítsák számukra azt a nyugodt légkört, amely épp olyan, mint otthon – persze egy adag luxussal.

Így például képzeld csak el, hogy a villád teraszán reggelizel, egyik kezedben egy jó könyvvel, a másikban egy friss kókusszal, és közben hallod, ahogy morajlik a tenger, és a szüntelen kékséget látod magad előtt. Szinte receptre kellene felírnunk ezt a fajta pihentető nyugalmat.

Ehhez persze a kultúrájukból adódóan hozzátartozik a pihenés és relaxáció egy más formája is, a spa, amit Eszter melegen ajánl mindenkinek – legyen szó a hosszú utazás utáni regenerációról, vagy akár egy páros nászutas kikapcsolódásról. A masszázs – vagy ahogy Eszter viccesen megjegyzi „a lusta emberek jógája” – igazán hozzátesz a thaiföldi életérzéshez, és egyúttal remek kikapcsolódás is, ha igazi feltöltődésre vágyunk. Eszter említi például az olajos, aromaterápiás és a thai masszázsokat is, amelyre nagy hangsúlyt fektetnek, hiszen fontosnak tartják, hogy a vendégek így indulhassanak neki a vakációjuknak.

Csak ti ketten, távol az elvárásoktól: Az egzotikus esküvők varázsa. Olvass többet ebben a témában itt!

Fakultatív programok tárháza

Thaiföld azok számára is jó úticél, akik az aktív pihenést részesítik előnyben. A szálloda 24 órás recepciója akár a last minute választásokra is fel van készülve, a lehetőségek tárháza pedig szinte kimeríthetetlen. Legyen szó egy sziget körüli, a szálloda által szervezett autós túráról, ahol láthatjátok a legjellegzetesebb nevezetességeket – így a Big Buddha-t, a Na Muang vízesést, a Chaweng kilátópontot –, vagy elmehettek egy egész napos hajóútra, ahol a Marine parkot csodálhatjátok meg, ami egy 42 szigetből álló szigetcsoport, mindeközben hódolhattok a vízisportoknak. Később akár választhattok egy főzőkurzust is, ahol a helyi ízek elkészítését sajátíthatjátok el, de akár benevezhettek a szálloda által szervezett ingyenes programokra is, például egy kis jóga vagy Muay Thai oktatásra.

Eszter javaslata alapján a legideálisabb az, hogy akinek lehetősége van rá, szánjon 2-3 hetet az ott töltött pihenésre, ekkor tudják ugyanis igazán megadni a módját a passzív és az aktív kikapcsolódásnak egyaránt.

 

Páratlan gasztronómia

Az ázsiai konyhát aligha kell bemutatni, kevés ilyen intenzív és jellegzetes ízvilágú ’cuisine’ létezik a világon. Eszter szinte csak latívuszokban beszélt a kedvenceiről, például a Tom Ka Gai-ról – ami egy kókuszos csirkeleves –, de szót ejtettünk a street foodról is, ami jellegzetes eleme a thai utcaképnek. Péntekenként például néhány városrész sétáló utcává alakul, ahová kiköltöznek a helyi árusok, és kora reggeltől lehet kóstolni az előtted készülő autentikus helyi ételeket.

Miért Thaiföld?

Az egyik legkülönlegesebb jellegzetessége ennek a vidéknek az emberek mentalitása – az erről szóló történeteket akár egész nap tudnánk hallgatni Esztertől. Van valami magával ragadó az ottani emberek hozzáállásában, hogy akár minden rossz ellenére képesek nyugodtan és stressz nélkül élni, és ez az, amiből más nemzet is rengeteget tanulhatna.

Eszter például a saját történetére fűzve meséli, hogy az ott töltött első évben az volt a legmeghökkentőbb, hogy senki sem beszél a problémájáról.

„Nehezen értettem meg, hogy míg mi Magyarországon előszeretettel beszélünk a problémáinkról, itt ez egyáltalán nem szokás, sőt ki is néznek, ha így teszel. Itt ennek nem tulajdonítanak akkora jelentőséget, az emberek inkább megpróbálnak a jó dolgokra koncentrálni és ez igazán irigylésre méltó – nem véletlenül hívják ezt az országot a mosoly országának. Remélem, hogy az idelátogató vendégeink számára ez a mosoly kitart a következő utazásig, és mindig a legőszintébben azt kívánom nekik, hogy vigyenek magukkal haza ebből a mentalitásból egy kicsit” – mondja Eszter.

Tarts velünk, és cikkünk második részéből megtudhatod, hogy hogyan érdemes Thaiföldre szervezni az esküvődet! Nászút rovatunkban még rengeteg további érdekes úti célt ajánluk, érdemes böngészni!