Japánban a legszebb időszak a tavasz beköszönte és a természet feléledése. Ilyenkor a cseresznyefák virágba borulnak és rózsaszín, fehér színek kavalkádjában pompáznak a városok. Az apró szirmok a folyamatos megújulás, az újjászületés körforgását szimbolizálják. Cikkünkben a sakura virágzás japán kultuszának titkaiba avatjuk be a Secret Stories olvasóit, hátha kedvetek támad egy tavaszra időzített nászúthoz.

Rózsaszín és fehér sziromfelhőben pompázó Japán, piknik a fák alatt, séta a parkban, lelassult városok, újjászületés, elmúlás… A sakura, vagyis a cseresznyevirág lélekderítő látványa évszázadok óta spirituális lelkesedéssel tölti fel a japán embereket. A virágnézés ünnepére minden évben már jó előre készülnek: meteorológusok jelzik a szezon kezdetét és tájékoztatnak arról, hogy éppen mikor és hol virágzik a sakura.

A sakura virágzás ünnepének eredete

A cseresznyevirágot Japánban legendás vallási kultusz övezi, a hanami, vagyis a „virágnézés” ünnepe pedig mára az egész világot meghódította. A sakura – maga a szó a cseresznyefát és annak virágát jelenti – csodálata egy legendához köthető: a Fuji istennője, Konohana Sakuya Hime minden év tavaszán újjáélesztette az elhalt virágokat és cseresznyefavirágokkal díszítette a japánok legszentebb hegyét. Így vált a sakura a tavasz eljövetele és az újjáéledés legfőbb szimbólumává, a virág szirmai az állandó megújulást, az újjászületést, tiszavirág élete, különleges szépsége és gyors halála miatt pedig a halandóságot, az élettel járó elmúlást jelképezik.

Nem csoda hát, hogy ilyenkor az egész szigetország mintha lelassulna, megállna „egy pillanatra”. A japánok és ma már a turisták tíz- és százezrei merülnek el a sakura idején a hanamiban: a természet csodájában gyönyörködve kivonulnak a parkokba, kertekbe, ahol a piknik során előkerülnek az ételek-italok a kosarakból és egyfajta spirituális, lelki feltöltődéssel ötvözve ünneplik az újjászületést.

Fotó: Peter Herman Photography

A hanami lehet egy séta is a parkban, napjainkban azonban különösen népszerűek a nagy sakura fesztiválok, ahol színes programokkal várják a virágnézőket. Érdemes a hanamira előre készülni, a parkokban a jobb helyeket előre le kell foglalni, mivel ilyenkor az iskolákból és a munkahelyekről is csoportokban érkeznek a piknikező japánok. Az ünneplés napnyugtával sem ér véget, sötétedés után ugyanis színes lámpásokkal díszítik fel a fákat, még varázslatosabbá és hangulatosabbá téve a látványt.

Spirituális szempontból a cseresznyefák az újjászületés energiáit adhatják át az embernek, ezért aki szeretne új dolgokba belevágni, vagy csak felfrissíteni az energiarendszerét, annak a piknik mellett érdemes cseresznyefát is ölelgetni.

Így készül Japán a cseresznyevirágzás ünnepére

A „cseresznyevirágfrontra” a meteorológiai szolgálat is külön figyelmet szentel, hogy időben figyelmeztesse az embereket a szezon kezdetére, a sakura idején ugyanis mindenki a televízió és a rádió előrejelzései szerint készül a nagy eseményre.  A déli fekvésű, szubtrópusi szigeten, Okinawa legtöbb részén már január végén megkezdődik a virágzás, míg északon, Hokkaidon csak májusban. A kettő között a nagyobb városokban, mint Tokió, Kiotó vagy Oszaka általában március végén, április elején nyílik a cseresznyevirág.

A sakura virágzás az évszázadok alatt nemcsak a japánok szívét hódította meg és vált az egyik legnagyobb eseménnyé a szigetországban, de mára az egész világ a színpompás virágok csodájára jár. Népszerűsége minden évben vonzza a feltöltődésre vágyó turistákat, épp ezért, ha sakura idején tervezzük utazásunkat Japánba, az egyik legfontosabb, hogy időben foglaljuk le szállásunkat és a programokat.

A Japánspecialista, a japán utazások szakértője nemcsak komplett sakura körutakkal szolgál, de bárkinek segítséget nyújt utazása megszervezésében, hogy Japánba érve tényleg semmi más dolgunk ne legyen, mint átadni magunkat a virágokban való gyönyörködésnek. 

Még több érdekesség Japánról korábbi cikkünkben, ezen a linken. Ide kattintva még több nászutas úticélközött böngészhetsz vagy nézz körül Valódi esküvők rovatunkban!