Vanda & John gyönyörű, tradíciókban gazdag esküvője van soron a Secret Stories Valódi esküvők rovatában. A magyar és bangladesi gyökerekkel rendelkező menyasszony és angol-cseh származású vőlegénye egy 400 lelkes Nógrád megyei faluban, Alsópetényben kötötte össze az életét egymással. 

Vanda & John gyönyörű, tradíciókban gazdag esküvője, Fotók: Peter Simon Photography

Hogyan ismerkedtetek meg a férjeddel? Milyen volt a lánykérés?

A férjem John, Magyarországon élő angol üzletember és egy üzleti ebéd alkalmával ismerkedtünk meg. A látszólagos hidegségével fogott meg, mert az elején elég sokáig semmi érdeklődést nem mutatott irántam. Mint utólag kiderült, ez volt a csel. 🙂 A lánykérés bő egy év után Monacóban történt, ahova egy üzleti útjára kísértem el. Egy jó kiadós veszekedés után másnap felsétáltunk a Monte Carlo tetején lévő egzotikus kertbe és ott a sétánk alkalmával egyszer csak letérdelt. Egyrészt le voltam sokkolva, mert mióta ismerem, arra vártam, hogy megkérje a kezem, másrészt azt gondoltam, hogy ha az előző napi történtek után feleségül szeretne venni, akkor itt nincs semmi kétség, nagyon szeret engem! 🙂

Milyen esküvőt szeretettek volna?

Szerettük volna, ha a család és a barátok is tudnak osztozni az örömünkben, így azt tudtuk, hogy nagy esküvőt szeretnénk és hogy mindeképpen Magyarországon, hiszen itt élünk, a fővárosban. Minden részletet pedig az esküvőszervezőnkkel, Tóth Alexandrával álmodtuk meg.

Hogyan találtátok meg az ideális helyszínt? Hogyan tudtátok menedzselni a nemzetközi vendégsereg meghívását, elszállásolását? 

Mivel két csodálatos vizsla az életünk részét képezi, így a legfontosabb szempont az volt, hogy olyan helyet találjunk, ami természetközeli és ahova őket is beengedik. Szó szerint bejártuk Tolnát-Baranyát, míg végül megtaláltuk Alsópetényben a Prónay-kastélyt. Minden, amit szerettünk volna, itt összpontosult. A vendégek Magyarország különböző tájairól és ezenkívül 8 országból érkeztek (USA, Izrael, Anglia, Írország, Spanyolország, Olaszország, Irán, Malajzia) hogy velünk ünnepeljenek ebben a pici 400 lelkes nógrádi faluban. A külföldi vendégek koordinálásának nehézsége minden előkészületet és várakozást felülmúlt, de John teljes egészében átvállalta ezt, így nekem csak a nagy nap finomrahangolására kellett koncentrálnom.

Hogyan esett a választásod pont erre a gyönyörű Daalarna esküvői ruhára?

A ruha kiválasztásának picit késve álltam neki, kb. 3-4 hónappal a nagy nap előtt. Sajnos mindig időhiányban küzdünk és úgy voltam vele, hogy annyi szép termék van a piacon és annyi hely, biztos könnyű lesz találnom. Nem így volt! 🙂 Az első és legfontosabb szempont, amit szem előtt kellett tartanom, hogy John nyomatékosan megkért: nem lehet dekoltált, elöl nyitott a ruhám. A másik dolog pedog számomra volt fontos: szerettem volna természetes, könnyű, finom, letisztult ruhát. Semmiképp sem fűzős, feszengős, uszályos csipkét. Végigjártam nagyon sok szalont, melynek inkább rossz tapasztalat lett a vége, míg végül Szandi, az esküvőszervezőnk fixált egy időpontot a Daalarna szalonba, a kevés rendelkezésre álló idő ellenére is. Körülbelül három ruhát próbáltam fel, mielőtt megtaláltam az álomruhát. Elöl zárt, hátul viszont teljesen nyitott (amibe a férjem sem köthetett bele 🙂 ), és olyan kényelmes volt a szoknya része, mintha szó szerint hullámok simogatnák folyamatosan a lábam.

A szalon, a ruhák és az ügyfélkezelés, azt hiszem, Magyarországon páratlan és ennek a jó választásnak köszönhetően a férjemtől és végeredményben mindenkitől azt a visszajelzést kaptam, hogy tökéletes volt a ruhaválasztás, nagyon passzolt hozzám.

Mesélj kicsit a többi részletről a megjelenéseddel kapcsolatban! Miből, honnan inspirálódtál a frizurához és a sminkhez?

Az elejétől fogva tudtam, hogy spanyolkontyot szeretnék, ezt végül Kovács Viktor Attila „Öcsi” valósította meg álomszerűen, a csodálatos sminkemet pedig Szécsi Gabi. Neki igazából szabad kezet adtam, mert többször dolgoztunk együtt és bíztam a szakértelmében. Egy dolgot kértem: használjon fekete tust! 🙂

Volt dresszkód a násznép számára?

Igen, az angol hagyományokhoz híven szerettük volna, ha a hölgyek kalapot viselnek a templomban és a ceremónia alatt.

Mi volt a kérésetek a dekorra, a meghívókra és a grafikára vonatkozóan?

Mindenképpen elegáns kivitelezést szerettünk volna, és mivel mindketten imádjuk a tavaszt, a természetet, sok sok virágot a megjelenésben.

Te magyar állampolgár vagy, bangladesi édesapával, a férjed pedig angol-cseh származású, ezért adja magát a kérdés, hogy voltak-e olyan nemzeti tradíciók, amelyeket belevettetek az esküvői koncepcióba vagy inkább egy általános nemzetközi esküvői hangulatra törekedtetek?

Szerettünk volna mindenből belecsempészni egy kicsit, amik mi vagyunk. John Liverpoolból származik és ott még megmaradtak a taxi, a századeleji fekete, egyterű autóknak. Így az esküvői autónk egy „black cab” volt. A férjem és az usherek (akik igazából a vőlegény segítői) úgynevezett morning dress-t viseltek, amely a formális angol viselet. Én pedig matha patti-t ami egy indiai menyasszonyi fejékszer. Mindenképpen szerettem volna magyar, hagyományos vőfélyt, játékokat, menyasszonytáncot, mulatós zenét. Rendhagyó módon magyar népviseletben voltam a menyasszonytánc alatt. Voltak beszédek is, számszerint öt.

Az italkínálatból nem hiányozhatott a cseh sör, az unicum és a magyar pálinka sem.

A képeken kiemelt helyen szerepel a vőfélyetek, aki valóban igazi különlegesség lehetett a külföldi vendégek számára. Mesélj kicsit arról, hogy miért választottátok őt?

Én a Kisalföldön születtem, Mosonmagyaróváron. Én ezt láttam, nekem egy esküvő szerves tartozéka a vőfély. Nem is tudtam volna elképzelni az enyémet nélküle és tudtam, hogy ezt, illetve a vicces, olykor zavarba ejtő játékokat a külföldi vendégek is díjazni fogják. Ennek alapján esett a választás Balázs Sándorra, aki az Országos Vőfély Szövetség elnöke is egyben. John pedig szerette volna, ha a modern vonal is képviselteti magát, vagy inkább talán, hogy a brit barátait a pálinkakóstolás után is kontrollban tartsa valaki, ezért felkértük Sándor mellé Karai Eszter ceremóniamestert. Tökéletes párost alkottak így ketten.

Milyen volt az esküvő, milyen emlékeid vannak róla?

Tökéletes. Mintha egy pillanat lett volna az egész.

Mi volt a catering koncepciója, milyen ételeket választottatok a vendégeknek?

Igyekeztünk olyan ételeket választani, amit minden náció szívesen fogad és tudnak választani belátásuknak valót. Volt húsleves, libamáj, kacsa, piszrtráng, csirke, marha és természetesen éjfélkor töltött káposzta is.

Milyen volt a zene?

A zenében a magyaros hangulatot, hegedűvel, bőgővel és citerával Kardos Iván csapata szolgáltatta és John kérésére a DJ a New Yorkból származó Bruce Marshall volt, akit a bennfentesek The Music Sommelier-ként ismerhetnek Budapesten.

A menyecskeruhád bujáki népviselet volt – miért pont ezt a tájegységet választottad? Mit szólt hozzá a násznép? 🙂

A látszat ellenére én valóban magyar vagyok, nem turista :), így nekem nagyon fontos a magyarságom és ebből egy szeletet szerettem is volna megmutatni a külföldi vendégeinknek. Nagyon hosszas keresgélés és utánajárás volt, de végül Szandi megtalálta nekem Manci nénit Bujákon, aki szerintem a legszebb bujáki népviselet mindentudója. Ő egyébként ott volt az esküvőn is öltöztetni, hiszen körülbelül egy óra, mire ez csodálatos öltözék így összeáll. Közben pedig egy időutazás is volt egyben, minden kiegészítőnek más története van. Voltak darabok, amelyek 150 évesek voltak. Különleges és megtisztelő élmény volt ezt viselni.

Melyek voltak a legemlékezetesebb pillanatok számodra?

…Amikor megláttam a hat koszorúslányomat a rájuk varrartott ruhában, egyben, együtt, hiszen majd mindenki közülük más országban él.

…Amikor a 92 éves nagymamám besétált a készülődésre a sminkszobába és velünk tudott ünnepelni egész nap.

…Amikor a „first look” megtörtént a templomban és láttam John szemében a meghatottságot.

..Amikor a gimis barátnőm beszéde ennél őszintébbre nem is sikerülhetett volna.

…Amikor az eső után kitusztult az idő és a tóparton, a nagy tölgy alatt, a madárcsicsergésben, kimondtuk egymásnak az igent.

…Amikor John több hónapos készülődés után a magyartanárjával, magyarul mondott beszédet, tisztelegve ezzel a családomnak és a magyar vendégeknek.

…Folyamatosan, magunk körül tudni a számunkra fontos és szeretett embereket.

Mi volt, ami miatt a leginkább izgultál az esküvő előtt?

Hogy nem jön majd ki hang a torkomon, elesek a cipőmben és esni fog az eső. 🙂

Volt rossz emléked vagy olyan részlet, amit megváltoztatnál utólag?

Rossz emlékem egyátalán nincs, szívem szerint lelassítanám az időt és újraélném az egész napot!

 

Esküvői szolgáltatók Vanda és John nagy napján:

Esküvőszervező és Istennő: Tóth Alexandra – Wedding by Alexandra, Asszisztens: Ági Szakács-Lizák
Helyszín: Prónay-kastély Alsópetény
Ruha: Daalarna – Benes Anita
Fotó: Simon Péter / Peter Simon Photography
Videó: Roland Földi
Catering: Schieszl Vendéglő és Borház, 1896
Ceremóniamester: Eszter Karai
Vőfély: Sándor Balázs
Dekor: Sabina Decors
Fény-és hangtechnika: Bana Miklós Piku
Zenekar: Kardos Ivan
DJ: Bruce Marshall
Frizura: Attila Viktor KovácsLívia BerkesiCzigány Dóri
Smink: Szécsi Gabi
Torta: Desszert.Neked
Mixer: Hector Eduardo Sanchez Redondo
Autó: London Taxi 
Bujáki népviselet: Pásztor Istvánné – Manci néni

Még több valódi esküvői beszámolót találsz ezen a linken, kattints! A Daalarna legújabb esküvői kollekciói, az OCEAN és a SUNSET próbálhatók a Daalarna budapesti showroomjában. Időpont-foglaláshoz kattints ide az elérhetőségekért.