Esküvő Toszkánában? Miért is ne! Valódi esküvőket bemutató rovatunkban ezúttal napsütötte olasz tájakon barangolunk Reni és Gábor nagy napjának köszönhetően, amelyről részletes beszámolót olvashattok nálunk a menyasszonytól. Íme!

Napsütéses esküvő Toszkánában

Hogyan ismerkedtetek meg a férjeddel?

Egy fesztiválon ismerkedtünk meg 6 évvel ezelőtt. Gábor nagyon nyomult a buliban de akkor még nem jöttünk össze. Néhány héttel később egy házibuliban találkoztunk újra, véletlenül, ahol viszont már nem tudtam ellenállni neki és éreztük, hogy egy hullámhosszon vagyunk. Mint utólag kiderült, egyikünk sem vágyott épp komoly kapcsolatra, de valahogy mégis megéreztük azt, hogy ez a találkozás más, mint a korábbiak.

Milyen volt a lánykérés?

A lánykérés szupermeglepő volt és szuper romantikus! Egy családi vitorlázáson voltunk a Gábor szüleivel, valószerűtlenül gyönyörű Karib-tengeri szigetek között. Előre tudtuk, hogy feltehetően a legszebb állomás Barbuda szigete lesz, aminek gyönyörű, fehér homokos, érintetlen partja van. A part mellett megálltunk és kiúsztunk erre a gyönyörű helyre, majd a szülők elindultak a parton sétálni jobbra, a Gábor pedig megfogta a kezem és elindultunk balra. Egy kis idő után egy olyan részre értünk, ahol egy belső tó volt a szigeten és a homokpad amin álltunk, alig volt 15-20 m széles. Ha balra néztél ott volt a gyönyörű türkiz színű tenger, jobbra pedig egy smaragzöld vízű hatalmas tó. Amikor megfordultam a Gábor ott térdelt a homokban, és nagyjából valami olyasmit mondott, hogy nagyon kitalálta, hogy mit fog mondani de most nem jut az eszébe semmi.

Azonnal igent mondtam és berohantunk a tengerbe, de valójában annyira izgultunk (ő is és én is), hogy nem is nagyon emlékszünk a részletekre, csak az érzésre és a hangulatra, hogy mennyire boldogok voltunk.

Mi volt az esküvő koncepciója, milyen esküvőt képzeltetek el magatoknak?

Végiggondoltuk és rájöttünk, hogy mi a két legegyszerűbb lehetőség, vagy egy 150 fős óriási lagzit kell rendeznünk és meghívni minden ismerőst és rokont aki csak él és mozog, vagy ketten lelépünk egy tengerpartra és ott összeházasodunk. De valójában egyik opció sem illett hozzánk, mindketten fontosnak tartottuk, hogy a szüleink és a legközelebbi barátaink ott legyenek, ugyanakkor azt is, hogy ne arról szóljon az esküvőnk, hogy hogyan tudunk megfelelni az összes meghívottnak. Ez alapján elég gyorsan összeraktunk egy 35-40 fős listát, hogy kit szeretnénk mindenképpen látni az esküvőn. Ez után a következő gondolat az volt, hogy ha már nem lesz óriási lagzi, akkor mégis legyen valami extra a dologban, keressünk valami izgalmas helyszínt. Mivel Toszkánában már voltunk és voltunk is egy „Agriturismo” típusú szálláson rögtön beugrott, hogy mi lenne ha kibérelnénk egy ilyen helyet és ott lennénk csak mi és és a vendégeink.

Olaszország olyan szempontból is ideálisnak tűnt, hogy a nagyszülőknek sem túl távoli az úticél, ahhoz hogy ki tudjanak jönni, ugyanakkor a kiutazásnak már megvan az a közös nyaralás jellege, ami szintén megfogalmazódott bennünk.

Hogyan találtátok meg az ideális helyszínt?

Amikor egy esti beszélgetésen felmerült ez az ötlet, rákerestem Airbnb-n, hogy ven-e valami ilyesmi és az első hely amit találtam, azon a néven futott, hogy Villa with Friends. A képeket megnézve abszolút a mi ízlésünk volt, családias, barátságos, nem túl puccos, tipikus toszkán. A hivatalos neve egyébként Il grande prato (A nagy mező). Persze később több helyszínt is néztünk, előre leegyeztettünk időpontokat és kiutaztunk repülővel 1 hétre, és a nyaralásunkat összekötöttük a helyszínkeresést is, mert mindenképpen élőben szerettük volna kiválasztani a helyszínt. Ami fontos szempont volt, hogy a szálláshelyen tudjuk megtartani a szertartást, a vacsorát és a bulit is. Végül az Il grande prato lett a befutó.

Hogyan, mennyi idő alatt szerveztétek meg az esküvőt?

Alapvetően nem siettünk a dologgal, a lánykérés 2016 februárjában volt és akkor meg is beszéltünk, hogy ráérünk és legyen az esküvőnk 2017-ben. 2016 nyarán, miután eldöntöttük, hogy Toszkánában szeretnénk tartani az esküvőnket, elkezdtem rendezvényszervezőt keresni, hiszen a kinti szolgáltatókkal egyeztetni nem lenne annyira egyszerű feladat, legfőképpen az olaszok gyér angol tudása miatt. 🙂 Így gyorsan rátaláltam a Gabiékra (Esküvő Toszkánában), akik kifejezetten magyaroknak szerveznek olaszországi esküvőket. Velük jártunk végig 2016 júniusában, a nyaralásunk alatt 5-6 helyszínt.

Az időpontot tekintve volt egy kis kalamajka, mivel július utolsó hétévégéjén ismerkedtünk meg, így ekkor szerettük volna tartani az esküvőt, azonban ez az időpont már foglalt volt (több mint 1 évre előre!), de végül megegyeztünk az augusztus 4-ei időpontban és lefoglaltuk a szállást.

Ez után egy májusi hosszúhétvégére ugrottunk még ki, amikor találkoztunk a virágossal, leegyeztettük a menüt és a tortát, valamint kitaláltuk a szobabeosztást. Május és augusztus között a tanúmmal és legjobb barátnőmmel, Lillával beszereztük az elképzelt dekorációs cuccokat, amiket itthonról vittünk ki, de ez nem volt nagy tétel, mivel maga a helyszín annyira szép, hogy nem volt szükség nagy dekorációra.

Mi volt a kérésetek a dekorra, a meghívókra és a grafikára vonatkozóan és kikkel valósítottátok meg végül?

A dekor tekintetében a kevesebb több elvet tartottuk szem előtt, mert a helyszín annyira szép volt, hogy igazából csak elrontani lehetne. Természetesen az asztalt és a székeket szükséges volt dekorálni, erre volt is egy elképzelésem. Azt szerettem volna ha a fehér és a zöld színek dominálnak és az élő növények adják a dekorációt, így a Toszkánára jellemző olívazöld szín, maga az olíva és levendulaágak domináltak a dekoráció esetében, valamint a grafikát is ebben a szellemben készítettem. A munkatársam barátnője festett egy akvareles alapot, ezt használtam a meghívókhoz és a menükártyákhoz is. A dekort illetően a legjobb barátnőm és tanúm segítségére számíthattam, hiszen ő esküvői virággal és dekorációval foglalkozik itthon. Együtt tervezetük meg a látványvilágot és együtt mentünk el megvenni a gyertyákat, anyagokat, kis vázákat is. Számomra a legfontosabbak a székek voltak és nagyon örültem, hogy a szálláson biztosított székek olívazöldek voltak, amik tökéletesen belepasszoltak az elképzeléseinkbe. Volt egy olyan romantikus elképzelésem, hogy a székekre kötött fehér anyagot lengeti a nyári szellő. Ezt sikerült is megvalósítani, habár a lenge nyári szellő helyett, inkább forró, augusztusi szellő volt, de ez nem rontott az összképen.

A székek díszítése mellett fehér terítőt és fehér terítéket kértünk, az asztalra vettünk néhány kis vázát és mécsestartót. A dekorációt egyébként a barátnőim és a Gabiék (rendezvényszervezők) illesztették a helyükre a szertartás előtt, úgyhogy ezúton is nagyon köszönöm a segítséget mindannyiuknak! 

Mi volt a catering koncepciója, milyen ételeket választottatok a vendégeknek?

Mivel a buli 3 napos volt (csütörtökön fogadtuk a vendégeket, pénteken volt a szertartás, szombaton pedig egy pihenőnap), így az ételeket úgy válogattuk össze, hogy ne legyen kétszer ugyanaz a menü. Az esküvői menüben az olasz szokásokhoz igazodtunk, ez azt jelenti hogy az előételeket és a desszerteket külön asztalra tálalták kis porciókban, svédasztal jelleggel, míg a főételeket (tészták, húsételek) az asztalunkra rakták nagy tálakon és mindenki magának szedhetett, így igazán családias volt a hangulat, mint egy nagy családi vacsorán. Tudtuk, hogy az olasz fogások mindenkinek meg fognak felelni, ugyanakkor az éjféli evés magyar szokás, amit szerettünk volna mi is megtartani. Ebben az örömszülők voltak segítségünkre, akik elintézték, hogy pörköltet ehessünk éjfélkor, ami zseniálisan jó ötletnek bizonyult.

És a sütemények + menyasszonyi torta?

A menühöz 2 db desszert tartozott, egy fügés süteményt választottunk, valamint fagylaltot, ami igazán jól esett az augusztusi hőségben. A cukrászdát a szállásadónk ajánlotta, amikor májusban kimentünk a cukrászdába is ellátogattunk és előkóstoltuk a tortát. Az olaszoknál alapvetően nem jellemző az a típusú emeletes torta, ami nálunk, náluk nagy lapos, tortákat szoktak készíteni az esküvőkre, de mivel ezen a helyen többször tartottak már külföldi párok esküvőt, így el tudták készíteni úgy a tortát ahogy szerettük volna. A nagy meleg miatt pedig a legjellemzőbb az, hogy a könnyű piskótát, könnyű mascarponés krémmel társítják, amit többféle ízesítéssel is el tudnak készíteni. Mi két szintet kértünk, egy gyümölcsöset és egy nutellásat, díszítésnek pedig gyümölcsöket és virágokat. A torta végül kissé eklektikus lett, de gyönyörűen fel volt díszítve, rengeteg friss gyümölccsel és azóta is mindig felemlegetjük, hogy milyen finom volt.

Hogyan esett a választásod pont erre a gyönyörű és különleges Daalarna esküvői ruhára?

Eleinte azt gondoltam, hogy nem fogok olyan ruhát találni, ami igazán tetszeni fog és felmerült a netről rendelés gondolata is. Aztán rábukkantam a Daalarnára és felcsillant a remény. Láttam, hogy a szoknya részek abszolút olyanok, mint amilyenről én álmodom, és a felső részek között is kb. minden tetszett, már csak az volt a kérdés, hogy mi az ami jól fog állni. Így jelentkeztem be a próbára és azonnal eldőlt, hogy Daalarna ruhám lesz, de a tökéletes fazon a második ruhapróbán akadt a kezeim közé és amint felvettem, azonnal tudtam, hogy ez a tökéletes ruha számomra.

Milyen élményeid vannak a ruhapróbákról?

Több helyre is elmentem ruhát próbálni, hogy meglegyen az élmény, de az első pillanattól kezdve tudtam, hogy csak a Daalarnánál vannak olyan ruhák amiket el tudok magamon képzelni. Az első próba alkalmával eldőlt, hogy spagettipántos ruhát szeretnék, legfőképpen a meleg miatt esett erre a típusra a választásom. A második próbán került elő az a ruha, ami végül a kiválasztott lett, annak ellenére, hogy már az első próba előtt kinéztem a neten ezt a darabot, de a nagy izgalomban valahogy első körben nem ezt próbáltam fel. Azonban amikor belebújtam ebbe a ruhába, megvolt az a wow érzés, és a barátnőmön és az anyukámon is láttam, hogy ez az! Annak ellenére, hogy a próbadarab teljesen nagy volt rám, mégis látszott, hogy ez a ruha én vagyok.

Emlékszem, amikor a jegyes fotózásra mentünk, a fotósunk, Jágity Fanni arról beszélt, hogy van a Daalarnánál, a PARADISE kollekcióban van egy ruha ami nagyon tetszik neki, aminek ilyen ejtett válla van. Alig bírtam magamban tartani, hogy pont olyan lesz a ruhám!

Mit szóltak a ruhához a vendégek és a férjed?

Olyan sikert aratott a ruhám, amire egyáltalán nem számítottam. Mindenki külön kiemelte és dicsérte a ruhámat és legfőképpen azt, hogy mennyire illik hozzám. Csodálatos, hogy ilyen ruhát sikerült találnom. A Gáborral a szertartás előtt, a birtokon lévő olívafák között találkoztunk, itt tűztem fel neki a kitűzőt. Sose fogom elfelejteni, hogy mennyire meghatódott, nem láttam még így korábban.

Csak bámult, és alig bírt megszólalni, hogy milyen gyönyörű vagyok. Azóta is, ha az eszembe jut ez a pillanat, mindig elérzékenyülök.

Mesélsz kicsit a többi részletről is a megjelenéseddel kapcsolatban? 

Alapvetően természetes típus vagyok, így az esküvőn sem szerettem volna túl sok sminket vagy olyan hajat, ami miatt nem érzem kényelmesen magam. Az egyik barátnőm hobby sminkes és éppen fodrásznak tanul. Így tehát ez a kérdés gyorsan megoldódott, a nyár folyamán még itthon csináltunk próba sminket és próba hajat, így ki is alakult, hogy mi lesz a nagy napon. Amit még biztosan tudtam, hogy szeretnék virágokat a hajamba. Így aztán elmentem egy virágkoronakészítő workshopra, ami után eldőlt, hogy én fogom magamnak megcsinálni a fejdíszem. Fogtam egy hajráfot és a szertartás előtt, délután leültem és összeraktam magamnak a is koronámat. Egyáltalán nem volt nehéz feladat és olyan lett, amilyennek szerettem volna.

A virágostól a csokrom mellett rendeltünk még plusz virágokat, ezek kerültek a vázákba és a hajdíszembe is. Az ékszerem is a toszkán hangulathoz illeszkedett, már korábban kiszúrtam egy olívaágas kollekciót egy webshopban ami tökéletesen belepasszolt a képbe.

Milyen volt az esküvő, milyen emlékeid vannak róla?

Tökéletes volt az esküvőnk, az egész hétvége csodásan sikerült. Alapvetően kellően lazán álltunk a dolgokhoz, így lehetetlen volt, hogy stresszesek legyünk vagy bármi úgy sikerüljön, ami nem tetszene. Például olyan nagyon meleg volt, hogy az eredetileg 6-ra kitűzött esküvőt fél6-kor áttettük 7-re, majd végül fél8 körül kezdődött a szertartás. Gábor például 6-kor még lement úszni a medencéhez. 😀 A szertartás előtti találkozás nagyon romantikus volt, erre tisztán emlékszem. A szertartás alatt viszont rettentően izgultunk. A szertartáson készült fotókról mindig eszembe jut, hogy a Fanni a fotósunk azt kérte, hogy a szertartás szövegében legyen majd valami kis vicces elem, hogy elnevessük magunkat, mert különben a sírással küszködő fura arcok fognak visszaköszönni a képekről. Na ez a dolog Gáborra tökéletesen igaznak bizonyult én ezzel szemben úgy nézek ki a képeken, mintha végig viccet mesélnének nekem. Azt hiszem mind a ketten új arcunkat mutattuk meg a másiknak, de az biztos, hogy életünk legszebb hétvégéje és legboldogabb napja volt az esküvőnk.

Ha 5 szóval kellene jellemezned, milyen volt az esküvőtök?

Laza, romantikus, családias, harmonikus, tökéletes.

Milyen volt a zene? Meddig tartott a parti?

Nem szerettünk volna zenekart, főként nem olasz zenekart, és más esküvőkön volt negatív tapasztalatunk a dj-kel kapcsolatban is, így az esküvő előtti nyáron folyamatosan gyűjtöttük a zenéket, lejátszási listákat raktunk össze és ezek mentek az esküvő utáni buliban. Alapvetően az olaszoknál sokkal kevésbé bulis az esküvő, mint nálunk. Ez is fontos szempont volt a helyszínválasztásnál, hogy sok helyen, ahol közel voltak a szomszédok, éjfél után le kellett volna kapcsolni a zenét.

Ezen a helyen azt mondták, hogy addig bulizunk ameddig bírjuk, ez számunkra a napfelkeltét jelentette, de azért másnap a tulajjal beszélgetve kiderült, hogy ilyen bulizós csapatot még nem láttak.

Melyek voltak a legemlékezetesebb pillanatok?

Rengeteg emlékezetes pillanat/esemény volt amiket azóta is emlegetünk, kezdve onnan, hogy az anyukám sorban vasalta a fiúk ingjeit az esküvő előtt az udvaron felállított asztalon, azon keresztül, hogy a lányok a legnagyobb összefogásban díszítették a székeket és az asztalokat, egészen odáig, hogy az el sem próbált nyitótáncunk alatt végig tapsolt és huhogott mindenki. De sorolhatnám tovább az esküvő előtti este rögtönzött medencepartit, vagy a buli végi tortaevést…

Rengeteg gyönyörű pillanattal gazdagodtunk, amiket a családainknak és a barátainknak köszönhetünk.

Mi volt a legszebb élményed?

A legszebb pillanat az volt, amikor az oltárhoz menet megláttam a Gábort, ahogy ott áll, rám vár, elérzékenyülve…emlékszem a pillanatra, hogy egy másodpercig a boldogságtól zokogva a nyakába vetettem volna magam…ezt a képet sose fogom elfelejteni.

Mi volt, ami miatt a leginkább izgultál az esküvő előtt?

A virág miatt izgultam kissé, mert ez elég fontos számomra, és erre tudtam a legkisebb hatással lenni, de szerencsére abszolút ráérzett az ízlésemre a virágos, úgyhogy tökéletes lett a csokrom.

Volt rossz emléked vagy olyan részlet, amit megváltoztatnál utólag?

Ez a hétvége életem legszebb hétvégéje volt, semmin sem változtatnék.

Esküvői szolgáltatók Reni és Gábor nagy napján:

Esküvőszervező: Esküvő Toszkánában 
Fotó: Jágity Fanni Fotográfus
Esküvői ruha: Daalarna
Dekor: Nagy Lilla / Lilan Dekor
Haj/smink: Amberboy-Kiss Zsuzsanna
Gyűrűk: Sophie Molnar Design
Helyszín/vacsora: Il Grande Prato

Még több valódi esküvői beszámolót találsz ezen a linken, kattints! A Daalarna 2018-as esküvői kollekciója, az OCEAN felpróbálható a Daalarna budapesti showroomjában. Időpont-foglaláshoz kattints ide az elérhetőségekért.