Egy esküvő egyszerre szól a nagy érzelmi hullámokról, életre szóló pillanatokról, örömről, könnyekről, szórakozásról és szórakoztatásról. A maga nemében mindegyik egy külön fejezet az esküvőre való készülődés kérdéseinél, mégis a legtöbb elgondolkodtató pontot az utóbbi kettő veti fel. Vajon mi az, amitől a násznép jól érzi magát? Mi szükséges ahhoz, hogy a hangulat folyamatosan magas fokon mozogjon? Mely trükkök azok, amelyeket érdemes megfogadni ahhoz, hogy az első pillanattól az utolsóig legyen egy hangulati íve az esküvőknek? Hogyan tud együtt mulatni több generáció? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keressük a választ Karai Péterrel, a 2015-ös, 2016-os és 2017-es években a Hungarian Wedding Awardon a legjobb esküvői zenekar címet elnyerő PartYssimo zenekar vezetőjével, és Karai Eszterrel, Magyarország első női ceremóniamester-csapatának, az Eszterlánc Ceremóniának alapítójával és vezetőjével. 

Egy esküvőről lehet – és kell is – pontos forgatókönyvet készíteni. Meghatározhatjuk, hogy mely pillanatban történjen a bevonulás, mikor szólaljon meg a zene, vagy mikor tolják be a tortát. Vannak azonban kérdések, amelyekkel nehéz előre tervezni, mindig az adott hangulat befolyásolja majd a program menetét. Ilyenkor nyújt nagy segítséget egy jó zenekar, aki a násznéphez igazítva tud kommunikálni és irányítani a zene nyelvén, illetve egy jó ceremóniamester, aki tudja, hogy mikor és mennyire kell befolyásolni az esküvő menetét. Eszter és Peti évek óta felelnek a vendégek jókedvéért, így az ez idő alatt felhalmozódott tapasztalataikból kiindulva összegyűjtöttünk pár olyan trükköt és tippet, amelyek segítenek eligazodni abban, ami az esküvők egyik alapvető kérdése: hogyan érd el, hogy a vendégek (is) jól érezzék magukat az esküvődön?

Egyedi programok a pár ízlésére szabva

Az esküvők minden egyes momentuma kapcsán szinte vezérelvként lehet hangsúlyozni, hogy mennyire fontos, hogy minden a pár személyiségéhez, ízléséhez legyen igazítva. A stílusirányzatokhoz lehet úgy alkalmazkodni, hogy közben jelen legyen benne a saját ízlés is, ez pedig meghatározó abban is, hogy hogyan, milyen programokkal tarkítva építjük fel az adott nap tematikáját. Erről mesélt nekünk Eszter is: “Amit én mindig el szoktam mondani a pároknak, hogy arra kell törekedni, hogy legyen egy íve az esküvőnek, amit szépen fel lehet építeni. A programot úgy kell összeállítani, hogy mindig vigyünk bele olyan elemeket, amik gyakorlatilag lépésről lépésre viszik fel a hangulatot. Ezt mindig a párral állítjuk össze; nagyon fontos, hogy semmi olyan program ne kerüljön az ő esküvőjükbe, ami tőlük távol áll, ami nem illik a személyiségükhöz. Emellett én mindig megkérem őket, hogy meséljenek egy kicsit a násznépről is, főképp, hogy kik a hangadók közülük – őket mindig magunk mellé kell állítani, ők majd húzzák a többieket is. Mindezek ellenére az évek tapasztalata azt is bebizonyította, hogy nem feltétlenül érzik magukat rosszabbul azok, akik úgymond passzívabb szerepet vállalnak egy esküvőn, ettől ők még ugyanúgy részesei lesznek a nagy napnak.

Ceremóniamesterként nekünk is meg kellett tanulni, hogy nem kell mindig mindenkinek a táncparketten lennie, mindig mindenben részt vennie, hanem adott esetben meg kell hagynunk az esküvő természetes folyását, és ahol kell, ott majd beavatkozunk.”

A zene, mint közös nyelv

Bár zenei ízlés számos létezik, de a zene maga képes kapocsként szolgálni eltérő életkorú emberek között, de egyúttal “közös nyelv” is tud lenni különböző nyelvet beszélő nemzetek között. Arról, hogy hogyan lehet az emberekre és a hangulatra zenével hatni, illetve, hogy hogyan érdemes felépíteni a zenei kínálatot, Peti mesélt. “A legtöbb esküvőnek van egy zeneileg meghatározható íve. Amikor a násznép kicsit elfáradt vagy jót vacsoráztak, nem mindig a legegyszerűbb a zenekar számára a kezdés. Ilyenkor mi jellemzően könnyedebb stílussal kezdünk, és csak utána váltunk az igazi parti slágerek felé. A kezdeti, szolidabb zenére már néhányan felállnak, majd hozzájuk már többen csatlakoznak szívesen – ekkor már át lehet váltani a gyorsabb zenékre is. Alapvetően a buli elején az oldies-goldies, a retro diszkó szokott hangsúlyt kapni, aztán ahogy telik az este, úgy megyünk sokszor a modernebb dalok felé, majd az este vége felé olykor már a rockba csavarodik a zene. Végül, ha az élő zenének vége, akkor DJ veszi át a stafétát.”

Zene esküvőre – 6 stílus, 6 megoldás a vonósnégyestől a DJ-ig.

Hogyan válassz zenét egyszerre a nagymamádnak és a fiatal barátaidnak?

A zene meghatározása viszont mégiscsak az életkori összetétel kapcsán okozza a legnagyobb fejtörést a pároknak, gondolván, hogy a nagyi nem biztos, hogy ugyanarra a zenére fog tombolni, mint a 25 éves legjobb barát. Vajon le tudja-e rombolni a hangulatot, ha kedvezünk az idősebb korosztálynak, és teret adunk a ’80-as, ’90-es évek slágereinek, megtörve ezzel a mai zenéket? A közös nevező megtalálása pedig nem is olyan nagy ördöngösség, mint ahogyan az elsőre tűnik.

Peti a kérdéseimre egyből azzal kezd, hogy nem is kell ösztönösen abban gondolkodnunk, hogy ugyanazt szeresse egy idős, mint egy fiatal, elvégre lehet olyan széles repertoárban gondolkodni, amiben ugyanúgy ki lehet szolgálni több korcsoport igényeit.

Ahogy fogalmaz, ugyanúgy látni retró dalokra ugráló huszonéves társaságot, mint “uptown funk”-ra táncoló hatvanas korosztályt. Ami viszont igazi meglepetés volt, és amely a legjobban eloszlatta a bennem maradt kérdőjeleket, az a szórakozási szokásokról való tapasztalata volt. Gondoltátok volna, hogy arról mesél majd, hogy az idősebb korcsoport jobban mulat, mint a fiatalabb? “Persze hamarabb, éjfél környékén elfáradnak, de az idősebbek sokszor jobban élvezik az esküvő ezen szakaszát. Próbáltuk már ennek többször megfejteni az okát, és arra jutottunk, hogy nagy valószínűséggel amiatt lehet ez, hogy ők kevesebb kikapcsolódási lehetősséggel bírnak. Egy fiatal számára teljesen normális, hogy minden pénteken vagy szombaton elmegy valahová bulizni. A korban fölöttük állók viszont jobban megragadják azt az egy-egy alkalmat, ezért nem kell attól tartani, hogy őket esetleg nem tudjuk majd szórakoztatni. Ráadásul a huszonéves korosztálynál jellemzően éjfélkor kezdődik a buli, így őket sokkal nehezebb rávenni este kilenc órakor, hogy szórakozzanak. Ők ekkor még inkább állnak a bárpultnál. Mindez ellenére viszont igazából nem szokott nagy távolság lenni generáció és generáció között. Például ott van a retró magyarnak nevezett nagy gyűjtőfogalom, amibe beletartozik az összes klasszikus diszkó- és popsláger, ami a magyarok számára sokat jelent.”

A másik nagy sajátosságunk, amit Eszter említ, hogy a magyar igazi éneklős nemzet. “Az emberek szeretnek a táncparketten teli torokból üvöltve énekelni. Emiatt ezzel nem lehet mellélőni – főként egy-két pálinka után. Nekünk az a tapasztalatunk, hogy amivel a korosztálybeli különbségeket össze lehet hozni, azaz olyan dalokat kell játszani, amit mindenki ismer, és gyakorlatilag mindenkinek ugyanazt jelentik. Gondolj csak a Hungária “Csókkirály” dalára, vagy például a Neoton slágerére, a “Nyár van”-ra”- meséli Eszter.

Személyes meglepetések

Az esküvő hangulati ívével nagyon jól lehet játszani, legyen szó a megható meglepetésekről, amelyek örömkönnyeket csalnak mindenki szemébe, vagy a vicces játékokról, amitől mindenki nevetésben tör ki. Egy a fontos: találjuk meg a személyes hangvételt, és azt vigyük bele a programokba. Ezt hangsúlyozta Peti is: “A zenei porondot tekintve például kitalálhatunk olyat, ami a pár számára ugyan már nem meglepetés, de a násznép nem is sejti majd, hogy mire készül a pár. Ez lehet bármilyen produkció, a legkülönbözőbb formációk fordultak már elő. Ezeknek fenomenális hatása van a vendégekre. Arról nem is beszélve, hogy egyéni produkció esetén milyen életre szóló meglepetést okozhatunk vele a másik félnek is. Ilyenkor mindenki feláll, mindenki kíváncsi rá.

A személyes hangulat megteremtése nagyon fontos az esküvő sikerének a kimenetele szempontjából.”

Ahogyan a pár, úgy a vendégek is

Gondoltátok, hogy a pár viselkedése milyen mértékű kihatással van a vendégek szórakozására? A meghívottak általában éppúgy viselkednek, ahogy a pár – ha ők mulatnak, akkor a vendégsereg is mulat, ha pedig kivonják magukat a szórakozásból, akkor a többiek is így tesznek majd, hiába van jó zene, és hiába adott minden a jó hangulathoz. Eszter ugyanakkor megemlíti azt is, hogy mindez nem jelenti azt, hogy mindig a párnak kell a főszereplőnek lenni, vagy hogy folyton nekik kell a porondon szerepelni. Ehelyett sokkal fontosabb, hogy inkább a részesei legyenek annak a napnak. “Nekem volt egyszer egy nagyon rossz tapasztalatom, amikor a pár azt várta tőlem, hogy én teremtsek a násznép és köztük kapcsolatot. Nekik azt kell megérteniük, hogy a násznép nem rám kíváncsi, hanem rájuk. Nem kell tehát végig ott pörögni a táncparketten, de ha azt látják, hogy ők élvezik az esküvőjüket, és megélik a pillanatokat, akkor ezt a hangulatot átveszik ők is.

Ha stresszelnek, vagy azon izgulnak, hogy egy programpont kimaradt, akkor ez a vendégeken is visszatükröződik.”

Érzelmi mélységek és magaslatok

A szórakozás nem csak a hajnalig tartó táncolásból áll. Egy esküvőhöz hozzátartoznak a meghitt, érzelmesebb pillanatok is, és nem kell tartanod attól, hogy az örömkönnyek túlzottan mélyre viszik az esküvőd hangulatát. Sőt! Ahogy Peti fogalmaz: “Az esküvő egyik sava-borsa az, ha az ember nagy érzelmi hullámokat tud megélni. Egy szép szertartás alatt is sírnak a vendégek – néha még a szertartásvezető is -, és ez így is van rendjén, miért is kellene, hogy másképp legyen?

Az ember életének egyik legérzelmesebb eseményéről van szó, tehát teljesen természetes, ha az ember – pozitív értelemben – nagyfokú érzelmi kilengéseket él át. Ez nagy vidámság és nagyfokú meghatottság is lehet.”

Valóban szükség van arra, hogy mindig történjen valami?

Tény, hogy gyakran lehet találkozni azzal a jelenséggel, hogy a vendégek nem tudnak mit kezdeni a programpontok nélküli időszakokkal, és ezért a párban kialakul egyfajta félelem az ilyen “ürességektől”. Azt érzik, hogy a násznépet szórakoztatni kell, programokkal kell teletűzdelni a délutánt, különben unalomba csap át a nap. Pedig az ilyen időszakok kiváló lehetőséget adnak arra, hogy összegyűljön a család, beszélgessünk, pezsgőzzünk és megismerjünk olyan történeteket akár számunkra idegen emberektől is, amik akár egy barátság kezdetét jelentik majd.

Ne aggódjatok, a vacsora megvár, és nem kell szorosabb beosztást tervezni, mint az amerikai elnöknek.

Rúzsa Magdi esküvőjéről itt olvashattok részletesen

Ötletek a hangulat oldására

Időszakonként azért mégiscsak van egy-két hasznos trükk, ami egy jó mankó ahhoz, hogy a hangulatot folyamatosan építsük, vagy pedig szórakoztassuk a vendégeket akkor is, ha nincs kőbe vésett napirendi pont. Eszter mesélt is nekünk néhány ötletet.

“Vannak aktivitások, amiket mindig be lehet vetni az esküvő csendesebb, nyugodtabb időszakaiban. Nagyon jó ötlet például, ha a vendégek valamilyen kis emléket készíthetnek a párnak – például ki lehet készíteni különböző polaroid fényképezőgépeket, emlékkönyvet, ujjlenyomat fát, vagy más hasonló eszközt, amivel kedves üzeneteket hagyhatnak a párnak. Ezeket mindig szeretik, ráadásul nem kötelezőek, mindenki akkor csinálhatja, ha van rá ideje, vagy ha ihletet érez hozzá. Vannak olyan aktivitások is, amelyekkel a vacsora egyes fogásai közötti szüneteket lehet áthidalni. Ide már érdemesebb kicsit mozgalmasabb játékokkal kalkulálni, de ügyelve arra, hogy még túlzottan aktív programokat ne szervezzünk, mert nem szerencsés félórára megmozgatni a vendégeket, majd visszaültetni őket a vacsoraasztalhoz. Próbálkozzunk egy totóval vagy kvízzel, ezek mindig emelik a hangulatot! Amikor pedig már pörögnek az események, vége a vacsorának, akkor mindenképpen válasszunk pörgős aktivitást, ami sok nevetéssel jár, hiszen ez már abszolút beillik az esemény ritmusába. Tartsatok például táncversenyt a fiúk és lányok között, biztosan nagyon jól szórakoztok majd!”

Még több esküvői tippért kattintsatok Inspirációk rovatunkra vagy nézegessetek valódi esküvőket!