Tavaly májusban a Magyarországot képviselő Széll Tamás és csapata nyerte el a Bocuse d’Or Europe aranyérmét, ezért izgatottan vártuk a lyoni világdöntőt, ahol a magyar különítmény végül a fantasztikus negyedik helyen végzett és bezsebelte a legszebb hústál és a legjobb plakát díját is. Képes beszámoló a versenyről és a magyar menüről.
A legszebb hústál Magyarországé lett a lyoni Bocuse d’Or versenyen
A Bocuse d’Or története
A Bocuse d’Or a legrangosabb gasztronómiai verseny a világon. A kétévente megrendezett verseny bemutatkozási lehetőség a legtehetségesebb szakácsok számára, ahol 24 ország képviselői mérik össze tudásukat, a szigorú szabályok között lebonyolított versenyen a nemzetközi zsűriés a felfokozott hangulatú közönség előtt.
A Bocuse d’Or nagy utat járt be 1987 óta, amikor Paul Bocuse útjára indította arendezvényt. A 2017. január 24-25-i világversenyen a Bocuse d’Or a verseny fennállásának 30. évfordulóját ünnepelte.Egyedülálló és újszerű koncepciója részben magyarázattal is szolgál arra, hogyminek köszönheti páratlanul hosszú idejű fennmaradását.Az eltelt évek során szakácsok tucatjai szereztek itt nemzetközi hírnevet, új ételkészítési trendek kerültek a nyilvánosság elé, új gasztronómiai irányzatok bontottak zászlót és korábban alig-alig ismert konyhákkal barátkozhatott meg anagyközönség.
Huszonnégy séfet választanak ki a világ minden tájáról, akiknek pontosan 5 óra 35 percük van arra, hogy lelkes nézőközönség előtt pazar ételkölteményeket készítsenek el. A lyoni versenyre a 24 ország séfjei a 2015-2017 nemzeti és kontinentális selejtezők közül kerülnek ki, a Bocuse d’Or Latin-Amerika (3 ország), a Bocuse d’Or Ázsia-Óceánia (5 ország), a Bocuse d’Or Europe (11 ország), az USA, Kanada, Marokkó egyéni indulói (3 ország) és 2 szabadkártyás összesítéséből jönnek össze.A földkerekség legünnepeltebb mesterszakácsaiból álló versenybíróság végül megállapítja a sorrendet. Ez egy valóságos showműsor, amely a média figyelmét is élvezi. Számos tehetséges séf vív ki komoly nevet magának a versenynek köszönhetően.
Az idei lyoni világdöntőn Széll Tamás és a magyar csapat végül afantasztikus negyedik helyen végzett és bezsebelte a legszebb hústál és a legjobb plakát díját is. A győztes az Egyesült Államok lett, a bronzérmet Izland, az ezüstérmet Norvégia kapta.
Ezt főzte Széll Tamás Lyonban
Vegán téma
– Betekintés a magyar konyhakultúrába & történelembe-
A menüben fellelhető tokaji bor, tokaji ecet, tökmag, erdei medvehagyma, zeller, magyar szarvasgomba & paprika.
„Gyökerek & levelek alatt”
Grillezett zeller, magyar szarvasgomba, savanyított erdei medvehagyma & tökmag
*
Cékla, gombák, sült fokhagyma & virágok roppanós levélkével
*
Sárgacékla & hagymadzsem savanyított bodzával, Tokaji furmint, paprika & mustármag
*
Körte petrezselyem olajban konfitálva, petrezselyemszárral
*
Pirított póréhagyma, fekete bors & savanyított citrom
*
Roppanós „gyökér” & csicsókapüré
*
„Dió” & gombazselé
*
Tokaji ecet gyöngyök & savanyított répák
Mártás
Petrezselyemkrém
*
Grillezett zellermártás dióval & magyar szarvasgomba
Bresse-i csirke & tenger gyümölcsei
– Betekintés a magyar konyhakultúrába & történelembe –
A menüben fellelhető tokaji furmint & aszú, mangalica sonka & szalonna, tökmag, kacsamáj & paprika.
”Magyar téli erdő”
Grillezett csirkecomb, szárny & belsőségek
*
Homár, fűszerek & erdei gombák
*
Csirkemell mozaik ropogós csirkebőrrel, csirkezsír & roppanós „tölgyfalevélkék”
*
Folyami rák paprikával, petrezselyem krém & homárhab
Köretek
Sárgacékla & hagymadzsem savanyított gyökérzöldségekkel, Kisasszondi sajtmártás & magyar szarvasgomba
*
”Tartlet virág”
Marinált zöldborsó savanyított citrommal & mangalica sonka & csicsókapüré
*
Céklazselé meggyecettel, sült kacsamáj & zöldalma, mustár- és tökmag, sóskavirág
Mártás
Csirke jus grillezett csirkecombbal, Tokaji furmint & aszú, fekete bors, savanyított fenyő & barnított vaj
Széll Tamás plakátja, amely a lyoni Bocuse d’Or versenyre készült és a legjobb plakát különdíját nyerte el
A magyar csapat
Séf: Széll Tamás
President: Hamvas Zoltán
Coach: Vomberg Frigyes
Commis: Szabó Kevin
Szulló Szabina ezúttal ugyan nem volt jelen presidentként, de részt vett a csapat felkészülésében.
Az összes fotó a Magyar Bocuse d’Or Akadémia és a Bocuse d’Or Facebook oldaláról származik.
Tetszett a Bocuse d’Or beszámolónk? Ide kattintva még több cikket olvashattok gasztronómia témában, ide kattintva pedig a 2016-os, Budapesten megrendezett európai döntőről olvashattok beszámolót. Lájkold a Secret Stories Facebook oldalát, hogy mostantól még több titkos történetről értesülj az esküvők világából!