Ismerjétek meg a Cinq Filles Budapest ajándékboltot! Ha esküvői köszönőajándékon törtítek a fejeteket, akkor mindenképpen érdemes továbbolvasnotok, de akkor is, ha csak valami különlegességre vágytok. 

A Paulay Ede utcába tartok, ahol Szentgyörgyi Katával, a Cinq Filles Budapest ajándékbolt egyik tulajdonostársával találkozom. Az üzletbe térve bájos eklektikusság fogad, ahol egyszerre találkoznak a modern és a klasszikus jegyek, miközben bájos elegancia vesz körbe. Nem nehéz belefeledkezni az ott rejlő színkavalkádba, és nemcsak azért, mert az enteriőr megannyi színben pompázik, hanem azért is, mert színesebbnél színesebb cukrok, drazsék és bonbonok vonják magukra a figyelmet. Igazi gyöngyszem ez Budapesten – a legédesebb fogadtatással.

A Cinq Filles azonban nemcsak az odalátogatók számára tartogat kedvességeket, hanem azok részére is, akikhez majd valamelyik termékük ajándékként megérkezik.

Egy kis figyelmesség, a szeretetünk, hálánk és köszönetünk kifejezése előhívó szava a márkának, a Cinq Filles pedig eltökélt abban, hogy mindezt tökélyre fejlesztve, egy csipet eleganciával és egy nagy adag szeretettel meg is valósítsa. Erről beszélgettünk Katával.

Vissza a kezdetekhez

„A férjem és a társa – Unger Zsolt és Demján Szilárd – volt, akik létrehozták a Cinq Filles márkát, ami összeségében egy jópofa kísérletnek indult. Márkaépítéssel foglalkoznak elég régóta, és ki akarták próbálni, hogy milyen, ha saját maguknak terveznek egy márkát. Ez jó teszt volt ahhoz, hogy megtapasztalják azt, hogy milyen, amikor valaminek a születésétől kezdve végig kell menni minden egyes apró részleten, a tervezgetésektől egészen az értékesítésig. Végül egy nagy szerelem lett ebből a dologból” – vág bele Kata.

Bár az édességekkel nem nehéz szerelembe esni, én mégis kíváncsi voltam, hogy mi hívta életre azt, hogy éppen ilyen finomságok kerültek a dekorációnak is tökéletes dobozok belsejébe.

Kérdésemre Kata elsőként a kapcsolati tőkéjükre és a korábbi tapasztalataikra épít, de persze nem mehetünk el amellett sem, hogy az egyediség is mérvadó volt a márka megálmodásánál.

„Úgy gondoltuk, hogy az ajándékozási kategóriákban maradt még piaci rés, amit szerettünk volna megragadni. Fontos volt, hogy egy olyan reprezentatív terméket készítsünk, amely finom és elegáns, így mindez annak is élmény, aki az ajándékot adja, de csodálattal tölti el azt is, aki majd azt kapja.

Azt gondolom, hogy ha valami igazán szép, de nem kommersz dolgot szeretnénk ajándékozni, akkor nagyon nehéz dolgunk van.

A Cinq Filles ezért épp azt a szerepet tölti be, hogy erre lehetőséget teremtsen. Nem túl személyes, de mégis visszaköszön róla az, hogy nagyon figyelnek arra, aki az ajándékot kapja. Ráadásul a dobozoknak van egy másodlagos szerepe is, hiszen annyira dekoratívak, hogy miután elfogyott belőlük az édesség, még szép utóéletük lehet egy íróasztalon vagy polcon valamilyen más funkcióban” – teszi hozzá Kata.

Ékszerdoboz a Paulay Ede utcában

A Cinq Filles rövid idő alatt is nagy utat járt be. A márka indulása után szinte azonnal kikerültek az első dobozok a reptérre, illetve helyet kaptak egyre több szálloda polcain is. Ahogy Kata fogalmaz, a cég szinte önműködőként volt jelen a piacon, és sokáig nem is volt igényük arra, hogy ennél tovább gondolkodjanak. De aztán jött egy áttörés, amelyről Kata így mesélt:

„Mindennek van egyfaja evolúciója, és azt gondoltuk, hogy eljutottunk oda, hogy legyen egy webshopunk, majd egy üzletünk, hiszen ez a márka akkor tud kiteljesedni, ha nemcsak beszállítóként vagyunk jelen a produktumok életében, hanem mi személyesen is találkozhatunk a vevőközönséggel. Ekkor nyitottuk meg az első üzletünket a Paulay Ede utcában.”

Precízség a legapróbb részletekig

Ajándékot kapni mindenki szeret, különösen, ha azt nagy odafigyeléssel adják – ügyelve a legkisebb apróságokra is. Ez a Cinq Fillesnél is vezérelv volt, ezt hangsúlyozza Kata is. „Minden munkánkhoz nagy maximalizmussal viszonyulunk. Kifejezetten igaz ez az ilyen jellegű, reprezentatív ajándékokra, ahol minden apró részlet számít – sőt azokban rejlik minden.”

Ahogy a kezembe veszem a dobozokat, látom, hogy a Cinq Filles valóban nagy hangsúlyt fektet a márkának erre az üzenetére. A gyönyörű színű dobozokban egy kis üdvözlőkártya és selyempapír ölelésében bújnak meg a különleges cukorkák, amelyek úgy csalogatnak, mintha újra gyerek lennék a cukorkaboltban. Én pedig engedtem a hívószónak és egytől-egyig vettem szemügyre az édességeket. Csupa színes forgatag várt rám, és úgy éreztem, hogy szívem szerint sorban megkóstolnám az összeset, elvégre nincs az a nyári diéta, ami ne tenne kivételt, ha ilyen kuriózumokról van szó. Ott vannak például az alkoholos drazsék – ezek személyes kedveceim az üzletben –, melyek a legkülönbözőbb formációkban várják a látogatókat.

Nehéz választani a Kir Royal, a tojáslikőr töltetű, a limoncellós, a málnapálinkás vagy a kávélikőrös cukorkák közül, pedig ezek még nem is teszik ki az összes variációt – ezek csupán a legkedveltebb ízek a polcról.

Persze a kínálatot erősítik a klasszikusok, úgy mint a vajkaramella, a csokoládés mandula, és ha rám hallgattok, nem hagyjátok ki a fahéjas mandulát sem. Kata kiemeli még a málnás pehelycukrokat, mint igazi magyar retró klasszikusokat, és büszkén meséli, hogy a gyártó már csak nekik készít ilyen formában pehelycukrot, máshol nem is kapható. Említést tesz még továbbá az újdonságnak számító irizáló, gyöngyházfényű rózsaszín és kék cukorkáról, amelyek kekszes, roppanós formájukban erősítik az édesség frontot az üzletben.

Összhang külső és belső között

Kata elárulja, hogy a nemrégiben történt koncepcióváltás után lehetőség van egyedileg összeállítani annyiféle édességet, amennyit csak kívánunk, a szép dobozok pedig katonás rendben várják, hogy megtöltsék őket. A szortiment egy része persze már kész dobozokban is kapható, amelyeket Kata nagy összhangot követve és gondosan állított össze: „Nagyon sokat dolgoztam azon, hogy olyan beltartalmakat találjak, amelyek a dobozzal is harmóniában vannak. Arra is figyeltem, hogy amikor a kész terméket összerakjuk, akkor a doboz színe is passzoljon a cukorkák színeivel.

Nem volt könnyű ilyen változatos és sokszínű kombinációkat összerakni, de folyamatosan keresem az újdonságokat, az új beszállítókat, úgyhogy bízom benne, hogy mindig lesz majd ezekben is valami kis frissülés és változás.”

Természetesen érdeklődöm a kedvencei felől is, és kíváncsi vagyok arra is, hogy van-e olyan termék, amire különösen büszke. Meglepetésemre Kata a pezsgős gumimacit emeli ki: „Rajtam kívül senki sem hitt benne, és mindenki azt mondta, hogy ez mekkora mellélövés lesz. Ehelyett viszont ez az egyik top eladott dolgunk, nagyon szeretik a vásárlók.” Ezt csak erősíteni tudom, gumimacifüggőként nálam is toplistás, csakúgy, mint a Sisi kollekció, amit szintén kuriózumként emleget Kata: „Ez a kollekciónk az osztrák-magyar császárnénak állít emléket. Az egyik legkülönlegesebb darab ebből a válogatásból a kandírozott ibolya”.

Egy kis sikk Londonból

„A bolt koncepciójához hozzátartozik, hogy deli ajándékboltként ne csak a mi termékeinket árusítsuk. Éppen ezért megtalálhatóak pezsgők, borok, teák, mézek, lekvárok és más külföldi édességek a repertoárunkban, de például az alkoholos italok is olyanok, amelyeket mi tervezünk. A külföldi édességeknél pedig olyanokat válogattunk össze, amelyben látunk fantáziát, és amelyről azt gondoljuk, hogy eléri azt a színvonalat, amelyet mi elképzeltünk.

Nekem például régóta kedvenceim a Charbonnel et Walker édességei, amelyet egy patinás angol cég készít. A Bond streeten található az üzletük, és 1875 óta vásárolnak náluk a királyi család tagjai.

Emellett találtam egy nagyon jó kézműves csokoládét gyártó céget, ami egy angol anya-lánya vállalkozás eredményeképpen született meg. Nagyon szeretem az ízkombinációjukat, most például a Himalája sós-kókuszos csoki a kedvencem tőlük, de nagyon finom a matcha teás csoki is” – meséli a boltban kapható egyéb különlegességekről Kata.

Ha Te is szívesen válogatnál valamelyik szerettednek, barátodnak vagy egy kedves ismerősödnek a Cinq Filles imádnivaló édességeiből, vagy valamelyik külföldi barátodnak kedveskednél egy kis hazai finomsággal, látogass el budapesti üzletükbe, és csemegézz a finom kínálatból vagy rendelj a webshopból. Cikkünk második részében adunk majd néhány tippet ahhoz, hogy hogyan építheted be ezeket az édességeket az esküvődbe.

Még több inspirációért kattinsatok ide vagy nézegessétek Valódi esküvők rovatunkat!