Az édes életet érdemes – szó szerint – már az esküvő napjának első pillanatától elkezdenetek, méghozzá egy finomságoktól roskadozó desszertasztal segítségével. Ma már az édességek nemcsak torta formájában kapnak főszerepet egy esküvőn, hanem egyre inkább a dekoráció szerves elemei is lettek a különböző installációkban megálmodott és felépített desszertek, sokunk örömére. Az okokat keresve nem kell mélyen kutatnunk – csodaszépek, ízletesek, színesek és szinte mindenki imádja őket.

WedOverHills/Egy csipet torta

A desszertek kiemelése azonban nem csak az esztétikusságuk miatt praktikus. Remek célt szolgálnak arra is, hogy a vendégváráskor, a vacsora előtt vagy után, illetve bármelyik köztes időszakban a vendégek számára mindig legyen egy kis finomság, ami után örömmel nyúlnak.

Mutatunk is néhány ötletet, hogy miket érdemes kihelyeznetek, és elcsíphettek néhány ötletet arra vonatkozóan is, hogy milyen egyedi formában lehet tálalni ezeket az édes különlegességeket.

DesszertNeked

Kencék és krémek

A pohárdesszertek egyre inkább felfelé ívelő pályára kerülnek, ha esküvőkről van szó. Egyfelől az üvegen átsejlő színek csodaszépen beilleszthetőek a dekoráció árnyalataiba, másfelől ezek az édességek könnyű desszertként szolgálnak a nehéz fogásokkal tarkított esküvői menü mellett is. Válogassatok a klasszikus krémek közül – például egy jolly joker creme brulée-t, panna cottát, créme caramelt –, vagy készítsétek el valamelyik kedvenc tortátok pohárkrém változatát. A vendégeitek biztos imádni fogják a kreatív ízeiteket!

Fotó: Pinterest

Klasszikus piték és tartok

Elegáns esküvőről álmodoztok? Az ezernyi változatban díszíthető és ízesíthető francia pitéket, azaz a tartot nektek találták ki. A kis pitekosárkákat ízesíthetitek gyümölcskrémekkel, és dekorálhatjátok őket virágokkal, bogyós gyümölcsökkel vagy akár ehető arany vagy ezüst fóliával is. Ha igazi könnyed ízelítőkre vágytok, érdemes olyan tölteléket kérnetek, ami pici savasságával kellemes lezárást ad a vacsorához. Próbáljátok ki például a citromos, passiógyümölcsös vagy a mangós tarte-ot!

Amennyiben az igazi klasszikus ízekre vágysz inkább, készítsetek vagy kérjetek szezonális gyümölcsökből készült pitéket. Nincs is jobb, mint mikor a forró sütemények illata körbe öleli a helyet.

DesszertNeked

Macaron, amiből sosem elég

Kívül roppant törékeny, belül pedig gazdagon krémes – ez a macaron igazi alfája és omegája. A francia különlegesség egyre inkább elmaradhatatlan az esküvői desszertasztalokról, és valljuk be, okkal vívta ki magának a megtisztelő helyet. Az aprócska süteményben rengeteg íz tud koncentrálódni, még akkor is, ha a fő elemei nem állnak másból, mint cukorszirupból, tojásfehérjéből és persze mandulalisztből. Az igazi ereje viszont a töltelékben van, épp ezért tanácsoljuk, hogy ha tehetitek, válasszatok minél gazdagabb ízvilágút, akkor lesz igazán nagy élmény ennek az aprócska cukorbombának az elfogyasztása.

Egy csipet torta

Cake-pop

Esküvői torta miniben? Miért ne?! A cake-pop sütemények mind a gyerekeknél, mind pedig a felnőtteknél elérnek minden rajongást, amire csak egy desszert képes. Garantáltan az elsők között lesz majd, ami elfogy a desszertasztalról.

Fotó: Kenroy Lumsde

A muffinok hiú testvére

A cupcake-ek, azaz a „feltűnési viszketegséges” muffinok fénykora még mindig kitart, amit minden bizonnyal a tökéletesen díszített tetejüknek tudhatnak be. Jellemzően nagyon gazdag vajkrém díszíti a piskóták tetejét, amire mindenképpen ügyelnetek kell a nyári melegben tartott esküvőkön, viszont kényességüket ellensúlyozzák a tökéletes, dekoratív megjelenésükben. Nincs olyan desszertasztal, amit ne dobna fel ez a mini alkotás.

Jasmine Lee Photography

Viva la Churros!

Sült tésztarudacskák forró csokiba mártva? El tudtok képzelni ennél gusztább nassolnivalót a hűvösebb szezonok esküvőin? Mi nagyon nehezen, ezért bátran ajánljuk Nektek ezt a laktató és mennyei spanyol édességet.

Fotó: Jessica Bordner

Tradicionális sütemények, amivel sosem lehet mellélőni

Mindig gondolnod kell azokra a meghívottaidra is, akik jobban kedvelik a hagyományos ízvilágot. Nem mindenki érti a francia sütemények tökéletességét, és nem feltétlenül érzi az összes vendég az ízek közötti harmóniát. Ráadásul a nagyszülők megtisztelő feladatnak érzik, ha ők is süthetnek számotokra néhány fajta süteményt, így biztosan örömet okozol majd nekik, ha meglátják a desszertasztalon a saját kezük munkáját is.

Fotó: Pinterest

Apró rágcsálnivalók

Hálásak lesznek a vendégeid, ha olyan édességeket is találnak a desszertasztalon, amit akár egy gyors mozdulattal el tudnak fogyasztani, anélkül, hogy a könyökük is habos lenne. Készítsetek ki néhány száraz ropogtatnivalót, kekszet, biztosan lesznek olyan vendégeitek, akik kifejezetten azokat keresik majd.

Még több esküvői inspirációra vágysz? Kattints Valódi esküvők rovatunkra és kövess minket az Instagramon is!