“Az egész világ kíváncsian várta Meghan Markle és Harry herceg esküvőjét. Volt, aki a gyönyörű menyasszony ruhájára, volt, aki a virágdekorációra vagy a sztárvendégekre és persze volt olyan is – többek között jómagam -, aki a tortára volt a leginkább kíváncsi.” – Horváth Alexandra, az Egy csipet torta tulajdonosa vendégposztjának fókuszában Meghan és Harry esküvői tortája áll. 

Fókuszban Meghan és Harry esküvői tortája

Fókuszban Meghan és Harry esküvői tortája

“Akkor kaptam fel a fejem, amikor Claire Ptak, a kelet-londoni Violet Cakes cukrászda tulajdonosa megosztotta Instagram-oldalán, hogy ő készíti a hercegi pár tortáját. A kaliforniai származású cukrász rusztikus, természetes, kizárólag kiváló alapanyagokból készülő tortái nagyon népszerűek Londonban, többek között Jamie Oliver is tőle szokott rendelni a családi szülinapokra.

Egyértelmű volt tehát, hogy ez most újszerű lesz, és nem a megszokott, sok emeletes, cukormasszás, túldíszített tortára kell számítanunk.

Torták a múltból: Balra II. Erzsébet királynő és Fülöp herceg esküvői tortája, jobbra Katalin és Vilmos desszertje

Claire és csapata 5 napra beköltözött a Buckingham-palota konyhájára, ahol a citromos-bodzás tortákat készítették. A citromok Amalfiból érkeztek, a bodzát pedig a sandringhami birtok bodzabokrairól szüretelték. A citromos piskótákat bodzasziruppal locsolták meg, erre került a 200 citromból főzött citrom curd, amit a bodzás svájci vajkrém zárt. A külső borítás pedig szintén ebből a vajkrémből készült.

Ez a könnyű, frissítő, virágos ízvilág remek választás volt, hisz a torta a ceremónia után, a vacsora előtt került felszolgálásra.

 

A post shared by The Royal Family (@theroyalfamily) on

Személy szerint én a tortáimat soha nem töltöm vajkrémmel, mert nagyon elnehezíti a végeredményt, valamint szerintem sokkal izgalmasabb töltelékeket lehet készíteni mousse-okból, ganache-okból, főzött krémekből. De tudom: az angolszász hagyományokhoz a vajkrém dukál. Annyi baj legyen.

A díszítéshez élővirágokat: pünkösdi és angolrózsákat, bodzavirágot, valamint ehető rózsaszirmokat használtak. Az arany tortaállványok pedig igazán kerekké, királyivá tették az összképet, a végeredmény olyan lett, mint egy reneszánsz festmény.

 

A fotók forrásai: Instagram/TheRoyalFamily, Instagram/VioletCakesLondon

Nagyon megörültem, amikor láttam, hogy nem egy hatalmas emeletes tortát készítettek, hanem három „kisebbet”. A torták 600 főre készültek, így a kicsi torták sem voltak valójában annyira kicsik. Nagyobb szeletszám esetén én is mindig azt javaslom a pároknak, hogy inkább készítsünk több tortát, mert így egy „tortakollekciót” kapunk, ami valljuk be, remekül mutat egy szépen feldíszített tortaasztalon.

Összességében a torta pont olyan volt, mint amilyenre számítottam, az én ízlésemhez nagyon passzolt. Modern szemléletű, mégis hagyománytisztelő, mely magában hordozott egyfajta összetéveszthetetlen angol bájt és eleganciát. Szerintem telitalálat.”

 

 

 

 

 

Mire számíthatunk 2018-ban az esküvői torták világában? Kattints ide Alexandra korábbi írásáért!