Akárhányszor jártam eddig esküvőn, amikor a násznép közé vegyültem, mindig központi kérdés volt, hogy mit és mikor lehet enni, illetve inni. Bár igaz, hogy a vendégeknek legfeljebb egy kétszer harminc perces szertartást étkezés nélkül végigülni nem túl nagy megpróbáltatás, mégis szeretünk úgy érkezni egy esküvőre, mintha egy több napig tartó léböjt után most ennénk először. Éppen ezért a vacsora késői időpontjára tekintettel, illetve a távolról érkező meghívottakra figyelemmel a vendégváró falatok fontos szerepet töltenek be.

Fotó: Riverbend Studio

Amennyiben csak polgári szertartáson tesztek egymásnak örök fogadalmat, úgy a vendégvárást érdemes a ceremóniát megelőző időre tervezni, ha pedig szeretnétek egyházi szertartáson is részt venni, akkor célszerű a két esemény közé illeszteni egy kis pihenőt a vendégeitek számára. Így a szertartások is jobban elszeparálódnak majd, illetve lehetőségetek lesz vendégül látni azokat a meghívottakat is, akiket a nap hátralévő részére már nem invitáltatok meg.

Ezzel szemben a polgári szertartás elé időzített vendégvárás előnye kétségtelenül az, hogy már a vendégek érkezésekor egy kis figyelmességgel tudjátok köszönteni őket, ami különösen nagy jelentőséget kap, ha olyan helyszínre szerveztétek az esküvőt, amelyhez hosszú utat kell megtenniük.

A tökéletes időzítést persze számos további dolog módosíthatja, a lánykikéréstől kezdve egészen odáig, hogy hogyan sikerül időpontot foglalnotok az anyakönyvvezetőhöz vagy éppen az egyházi szertartáshoz – ezek mind finomítják a tervezés logikáját. Az időzítés viszont nem minden, legalább olyan fontos az is, hogy igazi finomságokkal várd az esküvődre érkező vendégeket. Ha úgy érzed, hogy a pogácsán és a szendvicseken túl is vannak lehetőségek, akkor olvasd el a listánkat, hogy mi milyen finomságokat ajánlunk számotokra!

Fotó: countryliving.com

Olasz falatok

Egy kis dolce vita mindig megédesíti az esküvőtöket, így bátran nyúlhattok a legnagyobb klasszikusokhoz. A kis „finger food”-ként felszolgált mozzarella-paradicsom-bazsalikom triumvirátus mindenki által kedvelt finomság, de nem tudtok mellényúlni az olívabogyóval, az ízletes prosciuttoval, bruschettaval, grissinivel sem. Bátran készíthettek akár sajtválogatást is az előbbi falatok mellé, azonban ne feledkezzetek meg arról, hogy a melegebb időben tartott fogadásokon kerüljétek azokat az ételeket, amelyek az időjárásra érzékenyek.

Fotó: Ashley Batz

Gyors és praktikus

Mindenki szereti a csipegetnivalókat, apró rágcsákat és finomságokat, és mindezt nem kell csak a hétvégi filmnézés keretei közé szorítani. Egy esküvőn is meglehet a helye a popcornnak, a nachosnak, ízesített sült krumplinak és mindenféle sós snacknek.

Kísérletezzetek az ízekkel, és borítsátok őket esküvői köntösbe!

Abby Jiu Photography

Food truck

Ugyan a food truck divatja és fénykora már az egy-két évvel ezelőtti szezonra ugrik vissza, mégsem lehet megunni a négy keréken mozgó kínálatokat. A lángostól kezdve, a fagyin át, a hamburgerig minden megtalálható, amit csak szeretnétek, és előnye, hogy megvan az a szükséges technikai készletük, hogy gyakorlatilag bárhol tudnak egyaránt friss és meleg finomságot szolgálni, csakúgy mint egy jéghideg italt vagy jégkrémet.

Chicago Wedding Photography

Édes élet

Egy esküvőn mindig számolni kell azzal, hogy azok is boldogan nyúlnak a sütik után, akik egyébként nem erősítik az édesszájúak táborát. Jöhet minden, ami esztétikus és különleges, legyen szó akár macaronokról, fánkfalról, de akár a spanyol churrosról is.

Fotó: Marangona

Egy csipet Ázsia

Ha egyébként tradicionális magyar vacsorával várnád a vendégeidet, akkor sem kell lemondanod a kedvenc ázsiai ízekről. Ha a sushik nagy rajongója vagy, csempéssz belőlük a vendégváró fogásaid közé – előnyük, hogy szinte egy falatként elfogyaszthatóak, ízletesek, laktatóak és egészségesek, ráadásul biztosan kilóg majd a hagyományos köszöntő falatkák sorából.

Fotó: Meredith Perdue

Parlez-vous français?

Ha franciául nem is tudsz, a francia konyha nyelvét még beszélheted jól. Ha fontos számodra a gasztronómia, és hogy a vendégeid minél gazdagabb kulináris élménnyel gazdagodjanak, készíts apró falatkákat a french cuisine jegyében. Jelszó: precizitás és vaj, vaj, vaj.

Fotó: Desszert Neked

Grillparti

Kevés ételnek van akkora varázsa, mint ami tűzön készül. Teljesen más ízek és aromák jelennek meg a fogásokban, és az egész esküvői menü kap egy kis könnyedséget és lazaságot, ami nagyon jó kiegészítője lesz a kis körben tartott esküvőnek. A tüzes hangulat garantált!

Fotó: boundbyfood.com

Gyümölcsbár

A hivatalos vacsora előtt inkább egy kis könnyed falatra vágynál? Készíts kóstolókat gyümölcsökből, hűtsd be őket, vagy akár tálald „cake pop”-ként!

Az alábbi képgalériában összegyűjtöttünk nektek néhány szemet gyönyörködtető ötletet! 

Még több esküvői inspirációra vágysz? Kattints Valódi esküvők rovatunkra és kövess minket az Instagramon is!