Cikkünkben nemcsak ötleteket adunk arra vonatkozóan, hogyan csökkentsd az esküvőd költségeit, hanem segítünk abban is, hogy felelősségteljesen és meggondoltan tudjatok tervezni, hogy a nagy nap valóban úgy sikerüljön, ahogyan megálmodtátok. Sőt, még annál is jobban.

Az esküvő kicsit olyan, mint egy építkezés. Mindig újabb és újabb dolgok merülnek fel, és állandóan van olyan, amire még lehetne költeni. Egy biztos: emlékezeteset, különlegeset szeretnénk, olyat, amire azt mondjuk, ezek vagyunk mi. A tervezgetésnek ellenben mumusa a költségkeret, ami sokszor kényszerít bennünket kompromisszumra, vagy arra, hogy tudjunk nemet mondani – vagy sokkal inkább lemondani dolgokról –, bármennyire nehéz is az. Pedig egy kis plusz odafigyeléssel és tudatossággal számos részletkérdésnek létezik alternatívája, és rengeteg olyan megoldást lehet találni, amely nemcsak helyettesítheti az eredeti ötletünket, hanem túl is mutathat rajta. Elvégre a minőség és az ízlés nem feltétlenül pénz kérdése.

Legyél határozott a vendéglista összeállításánál

Bonyolult matematikai műveletek nélkül is könnyű kikövetkeztetni, hogy kevesebb meghívott alacsonyabb költséget eredményezhet. A vendéglista összeállítása mindig ott sorakozik a legnagyobb dilemmát okozó kérdéskörök között, valóban nem ez a szervezés legüdítőbb szakasza. Sok kérdés megválaszolásához viszont elengedhetetlen, ráadásul kiindulási alap az egész szervezés megkezdésekor. Látjátok majd, hogy a helyszín, a szállás, az ételek és szolgáltatók mellett kihatással van arra is, hogy milyen büdzsével kalkuláljatok a közelgő esküvőtökre. Ha úgy érzitek, hogy a túl sok vendég miatt valamilyen más, általatok egyébként nagyon favorizált dologról kellene lemondanotok, mindenképp arra billentsétek a mérleget, amerre azt a ti érdeketek megkívánja. Baráti összejöveteleket bármikor lehet tartani, a családot akármikor összehívjátok, de esküvőtök csak egy van. Az legyen olyan, amilyet ti szeretnétek, még annak árán is, ha a tíz éve nem látott másodunokatestvéretek kislányának testvérét nem tudjátok leültetni a vacsoránál.

Udvarias kifogások – Így mondj nemet a kéretlen esküvői vendégeknek. Kattints cikkünkért!

Jade Osborne Photography

A kevesebb több

Az esküvő gondolatakor szeretünk túlzásokba esni. Mégiscsak egy különleges nap ez, miért ne választhatnánk a legnagyobb ruhát, a legdíszesebb tortát, na és ki mondana nemet a holland virágpiac legszebb gyöngyszemeire?! Csak az esküvő kedvéért viszont nem kell kivetkőznötök önmagatokból, és nem kell licitálnotok Meghan és Harry esküvőjével sem. A kevesebb olykor több, és sokkal meghittebb, hangulatosabb tud lenni ez a nap, ha azt nem tituláljátok egy világra szóló lakodalomnak.

Számos minimalista, mégis kifinomult esküvői tematikából lehet már választani, amelyek nemcsak finoman elegánsak, hanem egyúttal kedvezően is hatnak a költségeitekre.

Charla Storey Photography

Szervezd az esküvőd hétköznapra, vagy a főszezonon túli időszakra!

Különösen az esküvői helyszínek – de olykor más egyéb szolgáltatók is – kedvezményes áron értékesíthetik a szolgáltatásukat, ha azt az október és április közé eső időszakra, vagy pedig a főszezonon belül, de hétköznapra foglaljátok le. Mielőtt aláírnátok a vonatkozó szerződéseket, mindenképpen érdeklődjetek ezekről a lehetőségekről.

Dekoráció több köntösben

Az esküvői költségvetésben a dekoráció képezi az egyik legnagyobb tételt, így nem csoda, ha felmerül bennetek, hogy a végösszeget egy kicsit lentebb tornáznátok. Sokat tudtok megtakarítani, ha egy-egy kompozíciót több helyszínen is felhasználtok – például a templomi díszítés átkerül a polgári szertartásra, vagy éppen az utóbbi dekorációját használjátok fel a főasztalotokon.

Gondolkodjatok újrahasznosítható, praktikus és környezetbarát megoldásokban.

 

Kutass új szolgáltatók után!

Egy kis utánajárással számos olyan szárnyait bontogató szolgáltatót találhatsz, akik újoncként még nem viszik olyan magasra az árakat, ellenben gyönyörűen dolgoznak. Nézz szét a közösségi média oldalakon, vagy akár a Secret Stories Valódi esküvők rovatában – igazi tehetségekre lehet bukkanni jutányos költségért.

Greenery tematika

A „greenery” esküvői stílus tökéletes megoldás arra, ha szeretnél friss, modern, de mégis költséghatékony dekorációt az esküvőd napjára. A csupa zöldből készült díszítés nemcsak alapanyagát tekintve csökkenti a költségeket, de egyúttal jó kilépőt jelent a pasztellszínek túlzó egyeduralmából is. Vegyítsd sok-sok gyertyával!

Fotó: Jágity Fanni

Gyümölcs, mint dekoráció

A dekoráció magas költségéért – az eszközökön és bútorokon túl – leginkább a virágok a felelősek. Jól tudod ezt ellensúlyozni, ha azokat gyümölcsökre cseréled; meglátod, ugyanúgy képesek lesznek színt vinni az asztalra. Párosítsd őket levelekkel, bogyós növényekkel és egy-két ág virággal, gyönyörű kompozíciót kapsz majd belőlük.

A nyári esküvőkhöz nagyon jól illik a barack, az eper, a füge, a szeder, ősszel a szőlő, körte, alma vagy a sütőtök jó választás, míg télen csemegézhetsz a gránátalmából, vagy akár a citrusok különböző fajtáiból készült dekorációkból.

Szezonális alapanyagok

Az esküvői menüsor összeállításakor, valamint a dekoráció részleteinek kiválasztása során érdemes ügyelnetek arra, hogy szezonális alapanyagokra essen a választásotok. Egy virágkompozíció esetén például, ha télen szeretnél bazsarózsát vagy gyöngyvirágot a dekoráció részévé tenni, biztosan extra költségekre kell majd számítanod. Hasonló a helyzet az ételek alapanyagainál is – gondolj csak például a zöldségekre és a gyümölcsökre –, de meghatározó lehet az is, hogy mennyire dolgoztok helyben beszerezhető hozzávalókból.

 

Vintage, az örök stílus

Még mindig nem lehet letaszítani a dobogóról a vintage stílust, ha esküvői dekorációra kerül a sor. A rusztikus eleganciát képviselő irányzat időtlen, és egyúttal tökéletes választás, ha szeretnéd – a költséget lentebb téve – a saját, már meglévő dolgaidat is felhasználni a díszítésben. Ugyan természetes okokból sok dekoratőr fenntartással kezeli az otthonról hozott eszközöket, de a nagyszülők padlásán talált kincseknek senki nem tud majd ellenállni.

Készíts esküvői weboldalt!

Egy esküvői weboldal nemcsak hasznos, hanem nagyon sok kiadástól is mentesíthet titeket. A nagy napotokról készült honlappal kiválthatod a save the date-et és a meghívót, de akár feltüntetheted a nap programterveit, helyszíneit, sőt az esküvői menüt is. Emellett minden hasznos igényt begyűjthetsz te magad is a vendégeidtől, legyen szó a zenére, vagy akár az ételekre vonatkozó kívánságokra.

Különösen nagy segítségedre válhat a weboldalatok, ha külföldről érkező vendégeket is vártok az esküvőre, hiszen online, de mégsem egy egyszerű e-mailben mondhatod el számukra a leghasznosabb információkat az utazásukkal, és az itthon várható programokkal kapcsolatban. Ide kattintva még több tippet olvashatsz az online esküvőszervezésről.

Fotó: Jágity Fanni

Kézzel írt meghívók, ültetőkártyák

Szeretsz kézzel írni? Az ilyen formában írt levelek, kártyák manapság már kuriózumnak számítanak, ezért a meghívottaid egész biztosan imádni fogják ezt a kedves gesztust. Mindezzel ráadásul megtakaríthatod magatoknak a nyomdai költségeket is. Ha szeretnél még egy kis pluszt belevinni, és érdekel a kalligráfia, megannyi workshopot is találhatsz már a témában. Olvass tovább a témáról korábbi cikkünkben

Kettő az egyben – ültetőkártya és köszönőajándék

Ha nem szeretnél külön-külön áldozni az ültetőkártyára és a köszönőajándékra, akkor ötvözd ezt a kettőt! Remek alternatív megoldásokat találhatsz a kis névtáblával ellátott növényektől kezdve, a hímzett szalvétákon át a kis falatkákig.

Lisa Marshall Photography

Válassz okosan menyasszonyi ruhát!

Akkor sem kell lemondanod az álom menyasszonyi ruhádról, ha elsőre olyan összeget hallasz, amely túlmutat a rendelkezésedre álló kereteden. Mindig kutass alternatívák után! Például tudtad, hogy a Daalarnánál kombinálhatóak a modelljeink?

Ha esetleg beleszeretsz egy csipkébe, de az teljes egészében túl magas összeget adna ki számodra, variálhatod azt egy másik tüllszoknyával, vagy egyéb, alacsonyabb árú, de nagyon különleges alapanyaggal!

Fotó: Kondella Misi / Daalarna

Kézzel készült köszönőajándékok

Miért költenél üzletben vásárolt köszönőajándékra, ha te magad is el tudod készíteni őket? Legyél kreatív – az általad ültetett növényektől egészen a sajátkezűleg készített finomságokig találhatsz szuper ötleteket!

Valami új, de inkább valami kölcsön

Csodás dolgok csalogathatnak az üzletek kirakataiban az esküvőd előtt, de nincs is különlegesebb egy édesanyádtól vagy nagymamádtól kapott ékszernél, kiegészítőnél.

Fotó: Török-Bognár Reni

Üdvözlő falatok a nagymamád jóvoltából

Bizonyára ismeritek azt a lelkesedést, amikor a nagyszüleitekkel megosztjátok az eljegyzés örömhírét, és a nagymamád fejben már bevásárol ahhoz a megszámlálhatatlan mennyiségű süteményhez, amivel szeretne meglepni titeket az esküvőtök napján. Manapság viszont ez a szerepkör egyre inkább egy szolgáltatói csapathoz kerül át, akik színekben és formákban is fel tudják venni az összhangot az esküvő többi részletével. Gondolj csak bele azonban, hogy a hozzátartozóid milyen régóta tervezgetik ezt a napot, és milyen örömmel, szívvel és lélekkel készítenék nektek a kis kóstolókat – arról nem is beszélve, hogy mekkora segítséget jelent ez a költségek egybevetésekor.

Ha már van egy szép desszertasztalotok, akkor is érdemes segítségül hívni a családot, szuper welcome falatok válhatnak az otthoniak által készített finomságokból.

DJ vagy zenekar?

Az élőzene hangulatához semmi sem fogható, de a legtöbb esetben egy többtagú, megfelelően felkészült zenekar nagyobb részt tesz ki a büdzsében, mint egy DJ. Ügyeljetek erre az ajánlatok fogadásakor!

Fotó: Török-Bognár Reni

Esküvői torta, mint desszert

Szeretjük elkényeztetni a vendégeinket az esküvőn, de őszintén szólva eljön az a pont a vacsora végén, amikor már csak éppen oda tudjuk érinteni a villát a tányérhoz. Legyen valaki bármennyire édesszájú, ezt általában akkor is a fogások végén lévő desszertek sínylik meg. Szuper alternatíva lehet viszont, ha a főételek után elhagyjátok az édességet, és azt majd csak a tortával helyettesítitek az este folyamán.

Kinek a költsége a vendégek elszállásolása?

Ha olyan helyszínt álmodtatok meg, amely már akkora távolságban fekszik a lakóhelyetektől, ami magával hozza a szállásfoglalás szükségességét, akkor sem kell megijednetek. Nem elvárás, hogy a pár állja a vendégek minden költségét, az viszont igenis fontos, hogy ne a körülmények miatt mondjatok le egy olyan részletről, ami a szívetek vágya.

Jade Osborne Photography

Szertartásvezető kontra anyakönyvvezető

A szertartásvezető és az anyakönyvvezető közti különbségekről már többször írtunk korábbi cikkeinkben, de talán a költségek aspektusáról is érdemes szót ejtenünk. Ha ragaszkodtok ahhoz, hogy az anyakönyvvezető külső helyszínen adjon össze titeket, az esetenként nagyon magas összegre is feltornázható. Gondoltad volna, hogy ez megegyezhet, sőt akár több is lehet annál, mint amennyiért egy személyre szabott szertartáson is részt vehettek?

Válassz street foodot a klasszikus ültetett vacsora helyett!

Egy foodtruckról szolgált, illetve faszénen vagy kemencében sütött étel nemcsak költséghatékonyabb lehet, mint egy protokolláris vacsora, hanem sokkal egyedibb és változatosabb is.

Lizzie Redman Photography

Alkoholfogyasztás

Mindig érdeklődj az alkoholkínálat tételezéséről, valamint arról, hogy az általatok hozott italok beviteléért milyen plusz díjat számolnak fel. Ha nem szeretnél egy egész bárt üzemeltetni egy estére, jó ötlet lehet, ha kikiáltotok 1-2 koktélt – a legkedveltebb italok mellett –, és azt szolgáljátok fel a vendégeitek számára, mint egyfajta saját „esküvői italt”. Senki sem fogja hiányolni az átlagos alkoholokat, amelyeket bármelyik hétvégi szórakozása alatt megvásárolhat.

Keress nászutas kedvezményeket!

Sok utazási iroda és szálloda kínál különféle nászutas kedvezményeket, hogy még feledhetetlenebbé tegyék az ott töltött időszakot. Még ha valahol nincs is feltüntetve, mindig érdeklődjetek a lehetőségekről, számoljatok viszont azzal, hogy néhol kérhetik a házassági anyakönyvi kivonatotokat a kedvezmények igazolásához.

Még több tippet szeretnél esküvőszervezés témában? Esetleg egyedi meghívót szeretnél? Kattints ide cikkünkért, amelyben 7 stílusos magyar grafikus munkáit gyűjtöttük össze. Lájkold a Secret Stories Facebook oldalát, hogy mostantól még több titkos történetről értesüljaz esküvők világából!