Legyen a nagy napunk tradicionális vagy éppen modern, a nemzetünkre jellemző esküvői hagyományok örök támpontként szolgálnak életünk egyik legemlékezetesebb napján.

A hagyományok és esküvői szokások a világ minden táján meghatározó jelleggel bírnak, hol különös feladatok formájában, hol pedig ajándékok megváltásával tartják a nemzeti tradíciót. A Brides magazin összegyűjtött jó néhány esküvői szokást a Föld minden részéről – ebből szemezgettünk most.

Kongó

A megszokott boldogság és izgalom az ifjú pár arcán a kongói hagyomány szerint érdekes módon nem a pozitív érzelmeket tükrözi… A menyasszony és a vőlegény köteles komoly arccal, mosolygás nélkül részt venni a szertartáson, az elejétől a végéig. A furcsa szokás szerint a mosolygás/nevetés a komolytalanságot jelenti, és arra utal, hogy a házasulandó fél szándékai bizonytalanok.

Kína

A kínai szokás úgy tartja, hogy a vőlegénynek íjjal kell célba vennie a menyasszonyt, összegyűjteni az előtt nyilakat, majd a szertartás során ketté törnie, jelképezvén az örök szerelmet. Ezen kívül számos esküvői hagyomány gazdagítja a kínai kultúrát, ilyen a koszorúslányok által összeállított kihívás-sorozat, amit a vőlegénynek kell kiállnia, hogy bebizonyítsa: ő a megfelelő társ menyasszonya számára.

Fidzsi

Egy újabb páratlan hagyomány a listán a fidzsi kultúra egyik bevett szokása, amely szerint a leendő vőlegény ajándék ellenében kérheti el szerelme kezét annak édesapjától. Az ajándék pedig nem kevesebb, mint egy díszes bálnafog.

Mauritius

Az esküvő előtti diéta, formásodás a legtöbb fiatal menyasszony tervei között szerepel… Minél karcsúbb, annál csinosabb tartja a közvélemény. Nem úgy Mauritiuson! Az ottani szokás szerint az ifjú menyasszony minél több kilót szed fel a nagy nap előtt, annál kívánatosabb a vőlegény számára, hiszen a jól tápláltság az egészség és a jólét megtestesítője.

Németország

A német esküvői hagyományok egyike a közös takarítás. A násznép által összetört porcelántányérok közös feltakarítása a jövendőbeli férj és feleség együttműködési képességét és csapatmunkáját vetíti ki leendő házasságukra.

Skócia

Skóciai hagyomány többek között az úgynevezett “menyasszony befeketítés”, aminek – az elnevezéssel szemben – a vőlegény is résztvevője. A furcsa rituálé pedig a következő: Az esküvő előtti napon az ifjú párt a barátaik elfogják, és hamuval, melasszal, liszttel valamint tollal vonják/ feketítik be. Ezután a fiataloknak ezzel az ábrázattal kell járniuk a várost, amely a rossz szellemek elűzése végett tartott fontos esküvői rituálé.

Norvégia

A skandináv országok egyikének, Norvégiának egy érdekes hagyománya az esküvői tortára vonatkozik. A Kransekake’ nevezetű desszert fagyasztott mandulás ízesítésű gyűrűkből épül fel kúp alakban, amelynek üreges belsejében egy üveg bor áll.

Oroszország

Az orosz esküvők tradicionális étkezése igen szimbólikus jelentéssel bír: a frissen házasodott ifjú párnak egy úgynevezett Karavaya’ kalácsot kell közösen elfogyasztania, amely búza szálakkal és egymásba kapcsolt gyűrűkkel van díszítve, a jólétet és a hűséget jelképezvén. A hagyomány játékossága, hogy mind a menyasszonynak, mind a vőlegénynek kéz nélkül kell harapnia a kalácsból, és amelyik fél nagyobbat harap, az orosz esküvői hagyományok szerint az hordja majd a nadrágot a közös életük során.

Pápua Új-Guinea

Az ország egyes részein az a szokás járja, hogy a menyasszony szüleinek közös megállapodás alapján bizonyos számú disznóval kell megajándékoznia a leendő vőlegényt, hogy az cserébe elvegye a lányukat. A szóban forgó disznókat az esküvő napján levágják, majd felszolgálják a vendégeknek.

Fülöp-szigetek

A fülöp-szigeteki szokást sok más nemzet is kedvelt rituálénak tartja, és átvette. Eszerint az újdonsült házaspár egy hím és egy tojó gerlét röptet a magasba, reprezentálva kettejük harmonikus kapcsolatát.

Kuba

Kubában, akárcsak Magyarországon, hagyományosan a menyasszonytáncért fizetnek jelképesen a vendégek. Bárkinek, aki táncolni kíván az újdonsült arával, pénzt kell elhelyeznie annak ruháján, az esküvő és a nászút támogatása jeléül.

Wales

A walesi menyasszonyok a nemzeti hagyományt követve nem csak a maguk ízlése szerint válogatják össze csokrukhoz a szebbnél szebb virágokat… Egy jelképes növényt is belecsempésznek, amely nem más, mint a mirtusz virág. A szerelem szimbólumaként számontartott virágból a menyasszony egy-egy ágat ajándékoz a koszorúslányainak, és akinél kivirágzik az adott szál bimbója, annak közeleg az esküvője!

Mongólia

A Mongol esküvők kissé bizarr szokása a következő: A szertartás során a menyasszony és a vőlegény köteles közös erővel, a kést együtt fogva levágni egy kiscsirkét, majd feldarabolni azt, mind azért, hogy egészséges májra leljenek. A májat pedig megtartják egészen a házasságuk végéig.

Írország

Az ír hagyomány úgy tartja, hogy az ifjú pár első közös, házastársakként eljárt tánca során a menyasszony lába mindvégig a földön kell maradjon, nem emelheti el egy percre sem! Ennek pedig az oka, hogy az írek úgy hiszik, ha a tánc során ez mégis megtörténne, gonosz tündérek ragadnák el az ifjú arát, szabotálva a házasságot…

India

 

Fotó: Vamos Photography

Biztosan láttuk már képeken, hogy az indiai hagyomány részét képezik (a nők körében) a jellegzetes henna tetoválások. Ez a bőrfestés rituálé az indiai menyasszonyok és koszorúslányaik között is kedvelt eljárás a nagy nap előtt, amikor összeülnek, és különféle mitikus jelekkel festik egymást, amely számukra mindennemű ékszert helyettesít! (Niru és Lee különleges, indiai esküvőjéről itt számoltunk be.)

És mit tudunk a magyar esküvői hagyományok történetéről? Ebben a cikkben azokat is felidéztük, kattintsatok!