Állandó szerzőnk, Elekes Kata sminkes új bejegyzésében összeszedte nektek, milyen szempontokat vegyetek figyelembe, ha profi esküvői sminkest választotok magatoknak a nagy napra. 

Szerzőnk, Elekes Kata élete nagy napján – Fotók: Pinewood Weddings

1. Keresgélés

Ma már rengeteg platformon nyomon tudod követni a sminkesek munkáit, azt, hogy ki hogyan dolgozik. Talán már van is egy vagy több kedvenc sminkesed, akiket el tudsz képzelni, hogy elkészítsék a sminkedet a nagy napon. Ha esetleg mégsem, íme egy tipp a kereséshez: Írd be az Instagram keresőbe, hogy #mua vagy #makeupartist és fedezd fel a magyar sminkeseket. Segítségképpen ajánlok én is pár fantasztikusan profi kolléganőt, akikben maximálisan megbízhattok:

@sara_skrionya_makeup

 
 
 
View this post on Instagram

Wedding season has started! 👰💗 @rokolyadotcom @katabukor @sofia_eszteri

A post shared by Sara Skrionya (@sara_skrionya_makeup) on

@kingafelhalmimua

@agnespatakymakeup

@nogradibarbi_mua

Ez pedig az én Istagram profilom: @kataelekesmua

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Kata Elekes (@kataelekesmua) on

2. A smink kiválasztása

Természetesen örömmel veszi minden szakember, ha már van elképzelésed a konkrét sminkről. Sokan viszont abba a hibába esnek, hogy olyan sminket választanak, ami nem illik hozzájuk, vagy az esküvő hangulatához. Nagyon fontos szempont, hogy az esküvői sminknek haromizálnia kell a menyasszony arckarakterével, a legelőnyösebb részeit kell, hogy kiemelje.

Emellett fontos szempont a választásnál a menyasszonyi ruha, kiegészítők és maga az esküvő stílusa, helyszíne és dekorációs elemei. Ezért van szükség legalább egy sminkpróbára, ahol mindezek ismeretében elkezdődhet a játék a színekkel, textúrákkal, inteztitással.

Évi smink előtt – a teljes esküvőt itt nézhetitek meg, Fotó: Rokolya Zsolt és Simon Teodóra

3. A sminkpróba

Nagyon fontos eleme a választásnak, hiszen itt ismeritek meg egymást a sminkessel, és sajnos előfordulhat az is, hogy valami nem passzol. Ez nem a te hibád és nem is a sminkesé, előfordul, hogy adódnak stílus- és látásmódbeli különbségek. Én szeretem hangsúlyozni a menyasszonyoknak, hogy menjenek haza, nézegessék a sminket és csak utána döntsenek arról, hogy valóban engem választanak-e.

Sminkesként – ismerve a kollegáimat és a munkájukat – a saját esküvőmön ezt a lépést kihagytam, mert számomra az volt a legfontosabb, hogy egy olyan ember legyen mellettem a nagy napon, aki pontosan olyan nyugodt munka közben, mint én. Az én sminkemet Pataky Ágnes készítette, a számomra legfontosabb embereket pedig egy másik fantasztikus kolléganő és barátnő, Skrionya Sára sminkelte. (Kata esküvőjét megtaláljátok ezen a linken – a szerk.)

 

4. A nagy nap előtti utolsó egyeztetés

Ha már megvan az elkészítendő smink, nagyon fontos a smink-timing átbeszélése és rögzítése az esküvő előtt. Mivel egy esküvői smink esetében nagyon sok más tényezőt és eshetőséget is figyelembe kell venni, ez az időbeosztás nagyban megkönnyíti mind a sminkes, mind pedig a menyasszony dolgát az eskövő napján. Ezt általában én állítom össze közösen a menyasszonnyal, figyelembe véve a progamot (az esküvő kezdését, vagy adott esetben a fotózásokat, helyszínváltozásokat, átöltözéseket is), illetve, ha több másik vendégnek készül smink, akkor azok sorrendjét is.

Egy másik kedves Daalarna menyasszonyunk, Kata élete nagy napján – a teljes esküvőt itt találjátok, Fotó: Rokolya Zsolt

5. Az esküvő napja

Ezen a napon általában rengeteg nem várt dologgal kell számolni, amiket rendszerint sminkelés közben szoktak bejelenteni. 🙂 Én igyekezni szoktam kedves anyatigrisként elhárítani a stresszt a menyasszony irányából, és megkérem a barátnőket, hogy oldják meg valahogy a kialakult helyzeteket. Nagyon fontosnak tartom, hogy mialatt a smink készül, a menyasszony magára tudjon fókuszálni, és a végén a smink minden apró részletét szeresse. 

Remélem, sikerült pár ötletet adnom nektek a kereséshez és sminkes, illetve smink választáshoz! Ha esetleg vannak kérdéseitek, kérlek keressetek bizalommal az Instagram oldalamon!