A váci székhelyű ékszertervező párossal Budán találkoztam egy kávézóban. Kézzel készült arany és platina karikagyűrű & jegygyűrű tervezésével és készítésével foglalkoznak több, mint egy évtizede. Sűrűn járnak a városba ügyeket intézni, könnyen és gyorsan alkalmazkodtak helyszínhez és időponthoz egyaránt.

Beszélgetésünk során kiderült, hogy ez a gyors alkalmazkodás igen fontos szerepet játszik ars poeticájukban, hiszen számukra a legfontosabb, hogy a vásárló teljes mértékben elégedett legyen a választott kővel, dizájnnal, gyűrűvel. Nikolics Ildikó és Füzik Norbert egy jól összeforrott párost alkotnak, akik nemcsak az életben, de a munkában is képesek egymás gondolatát befejezni. Ők a Niko ékszer tulajdonosai és tervezői is egyben.

,jegygyűrű,eljegyzési gyűrű,lánykérés,eljegyzés,

Nikolics Ildikó és Füzik Norbert, a Niko ékszer tulajdonosai megosztják a tökéletes eljegyzési és jegygyűrű készítésének titkait

Milyen meghatározó irányvonalak követhetőek 2016-ban egy eljegyzési vagy egy jegygyűrű tervezésekor? Hogyan állsz neki a tervezésnek?

– Az új kollekciók tervezése közösen történik Norberttel, mindig az aktuális trendeknek megfelelően. Egy évben két, 15-20 gyűrűből álló kollekciót tervezünk; egyet tavasszal és egyet ősszel. Méghozzá úgy, ahogy az a nagykönyvben meg van írva: először rajzolunk, formálgatjuk az ötleteket, majd aprólékos kézimunkával kivitelezzük. Az irányvonalak? A saját világunkat, a letisztult és kifinomult eleganciát tartjuk előtérben, de persze mindig nyitott szemmel járjuk a világot. Példáula rosegold és sárgaarany is trendi manapság, de még mindig 90 %-ban a fehéraranyat választják a megrendelők, így ezt is szem előtt tartjuk. Idén amúgy a foglalatok közül a különleges, lebegő foglalat lett a kedvenc.

 

Mi inspirált a legújabb kollekciótervezésnél, honnan jött az alapötlet?

– Az új kollekció neve SHINE, azaz atavaszi napsütés ezernyi csillogása volt a fő ihletforrás. Próbáltam azt a könnyedséget és finomságot belevarázsolni a gyűrűkbe, amit egy tavasz reggeli napsütése adhat. A szikrázó gyémántok úgy tündökölnek az ékszerben, mint a tavaszi harmatcseppek a leveleken és a virágokon. A sárga és a rose-gold fényeúgy élt a fejemben, mint a különböző erővel sütő napsugár. A fehér arany pedig ebben a kollekcióban a friss hegyi patakok tisztaságát idézi meg.

Miben vagytok különbözőeka többi ékszerüzletnél/márkánál?

– Mi minden megrendelőnek, legyenek bármilyenek is az anyagi lehetőségei, a maximális igényességet és a kifogástalan minőséget biztosítjuk. Mindenkivel egyformán törődünk, hiszen számunkra a személyes kapcsolat nagyon fontos, és ezt ők is érzik. Szakmaszeretetünk, tudásunk és alázatunk legjavát adjuk bele, hogy a párok egymás iránt érzett szerelme a számukra tökéletes gyűrűben manifesztálódjon.

Milyen tanácsokkal látnátok el a férfiakat, mielőtt elmennek hozzátok egy jegygyűrűtervezésre?Előfordult, hogy az elkészített jegygyűrű esetleg nem tetszett a mennyasszonynak?

– Nem, ilyen még nem fordult elő, sőt utána együtt jönnek vissza, hogy a karikagyűrűt is velünk tervezzék meg. A férfiak többsége készül a gyűrűválasztásra, 1-2 hónappal a lánykérés előttmár ellátogatnak hozzánk. Fontos a személyes kontakt az első találkozáskor, minimum egy órát kell rászánni, hogy a tökéletesgyűrűt megtalálják. Ilyenkor sokat kérdezünk a jövendőbeliről, milyen ékszereket hord, milyen színű aranyat preferál, milyen a kézformája, az ujjai, örömmel vesszük, ha fotót is mutatnak. Ezután sokkal személyesebb,a hölgy stílusára szabott gyűrűt tudunk készíteni. Így a végén mindenki boldog és elégedett, hiszen ez a cél. Megszületik egy gyűrű, a szeretet és az elkötelezettség jelképe.

Mi történik, amikor megtalálják a tökéletes jegygyűrűt?

– A gyűrűnek időtállónak kell lennie. Innentől kezdve a mi feladatunk elkészíteni és tökéletesíteni a darabot. A gyűrű folyamatos korrigáláson megy keresztül, amíg a vásárló teljesen elégedett nem lesz. Ha szükséges, több konzultációra is időt szánunk. Eddig még sikerült minden igényt, kérést teljesítenünk. Igyekszünk rugalmasan követni a megrendelő álmait. Példáulvan olyan, hogy az aktuális pénztárca nem engedi, hogy a gyűrűtkövek díszítsék, így a menyasszony kap egy egyszerűbbet. De úgy dolgozunk, hogy a későbbiekben tudjunk plusz köveket rakni a gyűrűbe, hogy az végül elnyerje a megálmodott formát.

 

Ahogy már említetted, a karikagyűrű kiválasztása már közös döntés. Ez egy másfajta gyűrű, általában egyszerűbb és kevésbé hivalkodó. Mi alapján dönt a jövendőbeli pár?

– Ilyenkor a párok törekednek arra, hogy a gyűrűk harmonizáljanak. Ez egy izgalmas élmény mindkettőjük számára, az összetartozásuk jelképét választják ki. Ez az apró tárgy mindennapi életük kísérője lesz a jövőben. A gyűrű 14-18 karátos aranyból készül. A pároknak érdemes több próbán részt venni, hogy tökéletesen a ujjaikhoz tudjuk igazítani az ékszereket. Szűkíteni és tágítani is lehet a gyűrűket, ha az évek során változik az ujj mérete. Hozzánk mindig visszajöhetnek a vásárlók, ha később változtatásokat szeretnének. Előfordul, hogy idővel egy teljes kollekciót rendelnek meg a már meglévő karikagyűrűhöz, komplett szettet kérnek, nyakláncot, karkötőt, esetleg medált. Ilyenkor jó viszont látni a párokat, hiszen már kicsit ismerve őket, könnyebb az ízlésüknek megfelelő darabot készíteni.

A karikagyűrűt ritkán vesszük le, miután felhúztuk az ujjunkra. Hogyan ápoljuk és vigyázzunk rá, hogy sokáig megtartsa fényét? Lenne néhány jó tanácsotok?

– Az ékszerek használatuk során kopnak, karcolódnak, sérülhetnek. Természetesen a gyűrű karcolódik a legjobban, hiszen az van a legtöbb próbatételnek kitéve. Néha pedig igenis érdemes levenni a gyűrűnket, például edzésnél, nagyobb súly cipelésénél, takarításnál vagy nehéz fizikai munka végzése előtt. Gyógyvízben is, hiszen ott könnyen elszíneződhetnek, ami természetesen egy polírozással ismét visszanyerheti eredeti fényét, de a megelőzés célszerűbb megoldás. Mi az ékszereinkre örök garanciát vállalunk, ezért javasoljuk is, hogy minden évben hozzák el az ékszereket, hogy felpolírozzuk és átnézzük azokat. És nemcsak akkor, ha már megkarcolódtak. A gyémántok kevésbé érzékenyek, mint a nemesfémből készült gyűrű, de a krémek, testápolók miatt a kövek alja bekoszolódhat, így a kövek elveszíthetik csillogásukat. Ebben az esetben érdemes egy ultrahangos tisztításra visszahozni hozzánk az ékszert.

Szöveg: Ujvári Bea, Jegygyűrű és eljegyzési gyűrű fotók: nikoekszer.hu