Egy hónappal ezelőtt Réunion szigetén járt a Daalarna stábja, hogy elkészítsék a 2018-as kollekció kampányfotóit, amelyek szeptemberben debütálnak a Secret Stories-on. A stáb élményeit már elolvashattátok, ezúttal ismerjétek meg egy kicsit jobban a 2018-as kampányfotók festői szépségű helyszínét, a varázslatos Réunion szigetét! Tökéletes helyszín nászútra és nyaralásra egyaránt. 

Madagaszkártól alig 800 km-re, Mauritius szomszédságában fekszik ez az  igazán különleges francia sziget, Réunion. Éghajlata trópusi, amely keveredve az óceánival több százféle mikroklímát varázsol a szigetre. Keleti részén sok a csapadék, dús a növényzet, míg a nyugati tájakon a kevesebb csapadék gyérebb növényvilággal párosul. Réunion igazán kellemes meglepetés, mert a trópusi szigetekre nyaralni, főként strandolni jár az ember, itt viszont együtt van a kaland, a mozgás, a pihenés, égbe nyúló hegycsúcsokkal, türkizkék óceánnal fűszerezve.

Réunion, a vulkánok szigete

A szigetet ma is aktív vulkáni tevékenység jellemzi. A Piton de la Fournaise („a kemence csúcsa”) kitöréssorozata idén január utolsó napján kezdődött, ez egyébként a világ egyik legjobban megközelíthető működő tűzhányója. 527 lépcsőfok megtétele után a bátrabbak beletekinthetnek akár a belsejébe is.

A szigeten található Réunion Nemzeti Parkot 2010-ben az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította, mert a sziget természeti értékekben mesésen gazdag. Rengeteg túraútvonal, tanösvény várja a természetbe vágyókat.

Kipróbálhatunk közülük rövidebbeket, hosszabbakat, hegységen, esőerdőn keresztül vezetőket, folyókat, vízeséseket érintőket, tehát mindenki megtalálhatja a maga számára legideálisabbat. Fontos tudnunk, hogy esős évszakban bizonyos ösvényeket lezárnak biztonsági célokból. A hegyeket délre felhők boríthatják be, amelyek egészen napnyugtáig nehezíthetik a túrázók dolgát, így a hegyekben való túrázást érdemes kora reggelre időzíteni, ekkor többnyire még nem is esik.

 

Strandok, túraútvonalak és extrém sportok

Réunion legalább annyira bővelkedik strandokban, mint túraútvonalakban. Az egyik legnagyobb és legjobban felszerelt strand a Plage de l’Ermitage, ahol lehetőségünk van búvárkodásra, vitorlázásra, szörfözésre. Ideális kikapcsolódásra, mert a víz kristálytiszta, élővilága változatos, gazdag, a fehér homokú partot pedig a kék égbe nyúló pálmaerdők tarkítják.

Tovább fokozva az élvezeteket, növelhetjük még jócskán az eddig sem csekély adrenalin szintünket, mert a folyók és a hegyek kölcsönös munkájának eredménye az extrém sportok kedvelőinek okoz felejthetetlen perceket. S ha valaki madártávlatból is gyönyörködne a természet csodáiban, eláruljuk, hogy a sziget a siklóernyősök és a sárkányrepülők paradicsoma is, de persze ezek után ezen már talán meg sem lepődünk.

 

 

Látványosságok

Testi fáradalmainkat csökkentve látogassunk el a Piton de la Fournaise vulkán múzeumába, ahol a sziget vulkanikus tevékenységének történetét rendkívül látványos effektek alkalmazásával mutatják be.

Ismeritek annak az orchideának a titkát, melyből a világszerte híressé vált édes vanília nyerhető? Ne hagyjuk ki ezért sem a Coopérative de la vanille nevezetű vaníliatermesztő hely felkeresését, mert itt bizony fény derül a titokra. A Bourbon vaníliát nemcsak süteményekbe használják, hanem főételek készítésekor is, de egy ilyen jellegzetes specialitás például a vaníliás kacsa.

 

Tóth Sára legszebb élményei Réunion szigetéről

“Engem már az első pillanattól kezdve megfogott a sziget hangulata, varázsa. Emlékszem, amikor a reptérről kilépve megpillantottam a fehér gomolyfelhőket, ahogy alábuknak a vulkán peremén, már akkor éreztem, hogy ez a hely a szívembe fogja lopni magát. Ez az érzés az egész utazásom alatt elkísért. A szálloda felé haladva, az autópályán kanyarogva egyre többet mutatott magából a sziget, a mélykék tengertől kezdve az egekbe nyúló, függőleges sziklafalakig.

Minden egyes újabb és újabb egzotikus növényre rácsodálkoztam. Ami a legjobban megfogott, az a természet közelsége.

 

Egyáltalán nem éreztem azt, hogy kíméletlenül meghódította volna ezt a szigetet az ember. Sőt, ellenkezőleg, az volt a benyomásom, hogy csak vendégségbe érkezett, és mélyen tiszteli a növényeket, állatokat. Még a sziget legsűrűbben lakott részén is több volt a zöld növényzet, mint a fehér lakóházak. De ennek ellenére tisztaság, rendezettség volt mindenhol. A madarak kicsit sem tartottak tőlünk, bátran falatozgattak a lehullott morzsákból a szálloda teraszán.

Akármerre fordítottam a fejem, valami mindig megmozdult, tele volt élettel a sziget.

Réunion egyik legnagyobb különlegessége a diverzitás. Ha valaki az egész hetét telepakolja programokkal, még akkor is marad valami felfedezni való a szigeten. A fürdőzés a legtöbb helyen a cápa-, illetve a hullámzásveszély miatt tilos, de egy pár kilométeres partszakaszon, a lagúnában megengedett. Mindenképpen ajánlom, hogy ha már valaki a tengerpartra készül, egy sznorkell felszerelés segítségével fedezze fel a víz alatti világot. Nem is gondolná az ember, hogy milyen nagy élet rejlik a víz alatt is.

Ha valaki Réunionra látogat, szerintem kötelező program egy helikoptertúra. Nem a legolcsóbb időtöltés, de mindenképpen megéri.

Az utolsó napunkon már nem kellett fotóznunk, ezért kaptunk egy szabadnapot. A csapat egy része befizetett egy ilyen túrára… Más emberként tértem vissza… Nagyon nehéz szavakba önteni, hogy milyen látvány fogadott.

Talán úgy tudnám a legjobban leírni, hogy olyan volt, mintha az Avatar világába csöppentem volna. A helikopter bevitt minket egészen a sziget belsejébe, függőleges oldalú hegyek között navigált, miközben jobbra-balra kapkodtam a fejem a lélegzetelállító vízesések látványától.

Nem csak a levegőből, hanem a földről is érdemes megnézni a vízeséseket. Mi az utolsó napunkon felkerestünk egy olyat, ahol megengedett a fürdőzés.

Az esőerdőn keresztül kellett elkirándulni a lábához, ami önmagában már egy csodálatos élmény volt. Miután belementem vízbe, felsikoltottam, annyira hideg volt. Persze a többiek jól kinevettek, de ahogy sorra belemerültek a tóba, követték a példámat. Nem is reszkettem, hanem már fájt a bőröm a csontig hatoló hideg víztől. De hamar meg lehet szokni, és utána már a látványra koncentrálni.

A tengerparti élményem után ez volt a második legemlékezetesebb. Az esőerdő közepén úszkáltam egy kis tóban, miközben nem tudtam levenni a szemem a magasból leömlő vízről. Leültem a zuhatag alá, és hagytam, hogy a víz végigfolyjon az arcomon. Olyan érzés volt, mint egy simogató, hűvös zuhany. Ugyanaz az érzés fogott el, mint amikor az emberméretű hullámokat néztem a partról.”

Így utazz

Ha kedved támad az induláshoz, először Párizsig kell eljutnod, mert Réunion szigetére, a Roland Garros reptérre hetente több közvetlen Air France járat indul Franciaországból. Ez a reptér nagyjából 10 km-re található Saint-Denistől, a sziget fővárosától. Az út Párizsból 11 órás. Részletek és foglalás ide kattintva.

Ide kattintva olvashatod el a Daalarna csapatának élményeit a réunioni fotózásról, ezen a linken pedig Benes Anita mesél a 2018-as kollekcióról és arról, miért ezt a mesés helyet választotta a kampány helyszínéül.