A magyar esküvők malterja az esküvői menü – úgy fogja össze a társaságot a közös evés élménye, mint valamilyen kötőanyag. A finom ételek legalább annyira hozzájárulnak a sikeres estéhez, mint a jó zene vagy a hajnalig tartó tánc, elvégre gondolj csak arra, hogy szinte semmilyen közösségi eseményt nem tartunk étkezés nélkül, és elképzelhetetlenek az ünnepek anélkül, hogy ne üljünk le együtt az asztalhoz. Ez előbbi kérdést sem vet fel. Az viszont már sokkal inkább, hogy mely formák, tálalási módok, ételszervíz lehetőségek ideálisak egy esküvőn.
Az ételek kínálási módjára kihatással lehet a helyszín hangulata, a pár és így az esküvő stílusa, a násznép mérete és összetétele, a pár ízlése és a gasztronómiával szembeni elhivatottsága is. Hogy a döntéseteket megkönnyítsük, az alábbiakban egy csokorba szedtük a legjellemzőbb ételszervízeket, és összegyűjtöttük mindazt a tulajdonságot, amely hol pozitív, hol negatív irányba billentheti el a mérleget.
Felszolgált vacsora
A klasszikus ültetett vacsora magyar hangja a felszolgált menü, amely általában négy fogásból áll: előételből, levesből, két-három lehetőségből választható főételből és desszertből. Mindezen belül pedig elkülönül a tányér- és tálszervíz, amely a felszolgálás módjában, formájában, adagjában és megjelenésében eredményez különbözőségeket.
Előnyei:
- a tányérszervíz esetén a gasztronómia szerelmesei hódolhatnak az ízbeni élményeknek, hiszen sokkal változatosabb, színesebb, részletgazdagabb, esztétikusabb a felhasználható alapanyagok köre és azok tálalási lehetőségei
- ha a vendégeitek között csak egy-egy speciális étrendet követő ember van, könnyebben tudtok a részükre elkülönülő vacsorát biztosítani
- kalkulálhatóbbak az adagmennyiségek, nem kényszerültök arra, hogy fölöslegesen rendeljetek meg túl sok ételt
Hátrányai:
- a tányérszervíz költségesebb, mint a többi ételszervíz forma. Nemcsak az ételek díjával kell számolnod, hanem a felszolgálás emelt költségével is
- ha nincs elegendő személyzet az adott vendégszámra, időben magasan eltolódhat, mire az utolsó asztalhoz is elér egy-egy fogás
- tányérszervíznél limitáltabb a választható ételek száma, így csak kisebb létszámú esküvőkre ideális
- a tálszervíz esetén kalkulálnotok kell azzal, hogy az asztalra helyezett tálak megbontják a dekorációt
Büfé- vagy svédasztal
A büfészervíz talán az egyik leginkább elterjedt és kedvelt forma, nem véletlenül. Dobogós helyét azzal vívta ki, hogy számos ízlésnek, életmódnak, életformának megfelelő fogás elhelyezhető rajta, és akár „végtelen” ideig lehet válogatni róla. Ennek is jellemzően két formája különül el: az egyik csoportba tartozik az az ételszervíz, amikor a helyszín, vagy a catering cég egyik alkalmazottja kínálja az ételt, míg a másik csoportot alkotja az, amely önkiszolgáló elven működik.
Előnyei:
- lényegesen kevesebb felszolgálót vesz igénybe, mint az ültetett vacsora
- változatosabb ételkínálattal tudjátok fogadni a vendégeiteket
- lehetőségetek van arra, hogy a szélesebb ízlést kiszolgáló fogások mellé becsempésszetek olyan különlegességeket is, amelyet csak néhányan szerettek
- ideális nagy létszámú esküvőknél
- kiváló megoldás olyan násznép esetén, amely különböző nációkból tevődik össze, hiszen így mindenki találhat olyat, amit szívesen elfogyaszt. Sőt, egy-egy különlegességet is bele tudtok csempészni a kínálatba.
Hátrányai:
- az ételek minősége romolhat a hosszú, nem megfelelő tárolás ideje alatt
- az árba sokszor nincs belekalkulálva a segítő személyzet díja, amely plusz költséget jelent
- hosszú sorok alakulhatnak ki a pultnál, ami elnyújtja a vacsora időtartamát
- sokkal nagyobb adagszámmal – és így költséggel – kell kalkulálnotok, mint egyéb esetekben. Önkiszolgáló vacsora esetén mindenki hajlamos a képességeit meghaladó mennyiséget az asztalához vinni
- nagyobb helyet foglal el a helyszín alapterületéből
Felszolgált és büfévacsora egyvelege
Sokak véleménye szerint azoknál az esküvőknél, amelyek kilépnek a családias létszámból, ez a legideálisabb tálalási forma. Ebben az esetben az előétel és/vagy leves tányérszervíz formájában kerül az asztalra, minden más fogás pedig a büféasztalon várja a vendégeidet.
Előnyei:
- előételként lehetőséged van kulináris falatokkal kínálni a meghívottakat
- elkerülhető vele mindaz a hátrány, amely egy teljesen ültetett vacsora velejárója, ugyanakkor magába foglalja a büfészervíz minden előnyét is
Hátrányai:
- itt is megjelenhetnek azok a fennakadások, amely külön-külön felléphetnek valamelyik elkülönült szervízformánál
Fingerfood falatok, aperitivo
Az aperitivo az olaszoknál egyfajta „elővacsorát” jelent, amely közeli barátságban áll a spanyolok tapasaival vagy az amerikaiak happy hour tradíciójával. Az esküvőtökön betöltheti a vendégváró szerepet, ugyanakkor kis létszám esetén szuper lehetőség arra is, hogy ha nem szeretnétek nagy vacsorát adni, várhatjátok néhány gourmet falattal a vendégeket.
Előnyei:
- megmenekültök az esküvő egyik legjelentősebb költségétől, a klasszikus vacsorától
- rengeteg ízletes falattal, kis adagnyi kulináris különlegességgel fogadhatjátok a vendégeket, mégsem nehezültök el egy-két kóstoló után
- rengeteg ízt tudtok összeválogatni, nem vagytok bekorlátozva 2-5 főétel közé
- ideális akkor, ha szűk körben tartotok polgári esküvőt még a buli előtt
- mivel nem kell 8-10 fős asztaloknál elszeparáltan ülnötök, sokkal nagyobb beszélgetések alakulhatnak ki a vendégeid között
- ha olyan helyszínt választotok, amelynek nincs saját konyhája, és a hely fekvése a legedzettebb catering céget is próbára teszi, ideális megoldás lehet, ha csak falatok szervírozásáról kell gondoskodnotok
- nem csak az lehet finom és laktató, amelyet óriási porciókban kínálnak
Hátrányai:
- önmagában nem helyettesít egy egész estére szóló vacsorát
- nagy létszám esetén nem ideális
- sokszor ezek a kóstolók drágább alapanyagok felhasználásával készülnek
Food truck és grillezés
A food truck egyedisége ugyan néhány évre már visszacsúszik a naptárban, de még mindig egy olyan alternatívát kínál az esküvőkre, amelyet lehetetlen megunni. Gyakorlatilag bárhova kihelyezhető és egy üde színfoltot jelent a vacsorában.
A grillezés csakugyan egy látványelem az esküvőn, népszerűségét pedig mi sem bizonyítja jobban, mint hogy ha választani kell, még mindig inkább itt sorakoznak a vendégek, mint egy büféasztalnál.
Előnyei:
- szuper vacsora egy barátias hangulatú, nem túl nagy létszámú esküvőnél
- a street food szerelmesei itt kiélhetik minden kívánságukat
- rendhagyó kínálattal várhatod a vendégeidet
- nincs sok infrastrukturális korlát a foodtruck kihelyezését illetően
- látványában már önmagában hozzátesz az esküvő hangulatához
Hátrányai:
- nagyobb násznépnél hátránya, hogy a frissen készült étel több időt vesz igénybe, így hosszú sor kígyózhat a pultnál