Füredi Krisztián tápiószecsői cukrászmester alkotása, a „CURIOSITAS – Kíváncsiság” fantázianevű torta viselheti idén az Ország Tortája 2020 kitüntető címet. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt a JÓkenyér cukrászat csapata nyerte a „Szentivánéji Álom” tortával.
1. Az Ország Tortája versenyről
A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete immár tizennegyedik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája”, pályázatot az augusztus 20-i nemzeti ünnep köszöntésére. Kedvelt magyar ízekkel, gyümölcsökkel készült recepteket várt az Ipartestület, olyan tortákat, melyek az ünneppel, vagy Magyarországgal összefüggésbe hozhatók, és szigorúan csak kiváló minőségű, természetes és egészséges alapanyagokat tartalmaznak.
2. A kiválasztási folyamat
A szakmai zsűri három fordulós értékelés után hirdeti ki a győztest. Az első körben a nevezett tortákból választott ki a zsűri anonim módon hat tortát, majd a második körben újrakóstolták a döntős tortákat és javaslatokat tettek azok tökéletesítésére. A döntőben a versenyzőknek a zsűri jelenlétében, élőben kellett elkészíteniük a tortákat, melyeket szakmai szempontok alapján pontoztak.
3. Ország Tortája 2020
A győztes idén nem más, mint a „CURIOSITAS – Kíváncsiság”, Füredi Krisztián, a tápiószecsői Hisztéria Cukrászda cukrászmesterének alkotása. A tehetséges fiatal cukrász az elmúlt évek versenyeinek rendszeres résztvevője.

4. A Curiositas titka
„CURIOSITAS” – latinul kíváncsiságot és különlegességet is jelent. Mindkét jellemző igaz a nyertes tortára, hiszen izgalmas, újszerű ízkombinációt rejt, mely kíváncsivá tesz és kóstolásra ösztönöz.
A birsalma szinte az egyetlen olyan magyar gyümölcs, ami nyers állapotban élvezhetetlen. Rafinéria, fantázia, kifinomult érzék és szakmai tudás kell ahhoz, hogy ennek a pompás gyümölcsnek a rejtett ízei előkerüljenek. Készítője olyan ízekkel kombinálta, mint a mandula, a mogyoró, a csokoládé és a legmodernebb technológiákat alkalmazva készítette el, így igazán méltó lett az elnevezéséhez.
Füredi Krisztián a gyakorlati éveit a Gundel étteremben töltötte. A fő összetevőket (mandula, mogyoró, csokoládé) a Gundel torta ihlette, közéjük csempészte be egyik kedvenc alapanyagát, a birsalmát.
Mostanában méltatlanul mellőzött gyümölcsünk, pedig a magyar gasztronómiai kultúrában évszázadok óta jelen van. A birszselét birskompóttal egészítette ki és birspálinkával tette teljessé, így sikerült a legszebb arcát kihoznia a gyümölcsnek.

Mandulás piskóta, mogyoróolajos ropogós, bársonyos birszselé, narancsos mandula mousse és étcsokoládés tükörbevonó harmóniája teszi tökéletessé az Ország Tortája 2020-as győztesét.
5. Magyarország Cukormentes Tortája
A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt az Egy Csepp Figyelem Alapítvány minden évben a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületével együtt hirdeti meg, párhuzamosan a Magyarország Tortája versennyel.
6. Magyarország Cukormentes Tortája 2020-ban
Idén a pilisszentiváni JÓkenyér cukrászat csapata győzött a Szentivánéji Álom tortával. A kreáció ízvilágát a kellemesen savanykás, fahéjas meggylekvár és a könnyű meggyes habkrém adja, melyet a tejszínes-zabpelyhes angolkrém tesz teljessé.
7. A Szentivánéji Álom titka
A tortát cukormentes fehércsokoládé fedi, melyet koszorúszerűen borít a liofilizált meggy. Így a torta harmonikus ízvilágához elegáns küllem párosul. A hozzáadott cukor nélkül készült Szentivánéji Álom szeletenként 13,3 g szénhidrátot és 252,5 kcal-t tartalmaz, így a cukorbetegek számára jó választás lehet.

8. Magyarország tortái az elmúlt években
- 2019 – Boldogasszony csipkéje ( Tóth Norbert, Tóth Cukrászda)
- 2018 – Komáromi Kisleány (Sztaracsek Ádám, Jánoska Cukrászda)
- 2017 – Balatoni Habos Mogyoró (Sugar! Design Cukrászda, Budapest)
- 2016 – Őrség Zöld Aranya (Szó Gellért – Kézműves Cukrászda, Salgótarján)
- 2015 – Pannonhalmi sárgabarack-pálinkás karamell torta (Szó Gellért – Kézműves Cukrászda, Salgótarján)
- 2014 – Somlói Revolúció torta (Damniczki Gyula Balázs – Damniczki Cukrászda, Székesfehérvár)
- 2013 – Milotai mézes diósgrillázs-torta (Bacskó Szilárd – Major Cukrászda, Budapest)
- 2012 – Szabolcsi almás máktorta (Pintér Zsolt – Kokó Cukrászda, Veszprém)
- 2011 – Kecskeméti barackos kölestorta (Zila László – Zila Kávéház, Budapest)
- 2010 – Szilvagombóc torta (ifj. Sulyán Pál/Sulyánné Benkó Katalin – Sulyán Cukrászda, Veresegyház)
- 2009 – Pándi meggytorta (Zila László – Zila Kávéház, Budapest)
- 2008 – Szatmári szilvatorta (Zila László – Zila Kávéház, Budapest)
- 2007 – Madártejtorta (Zila László – Zila Kávéház, Budapest)
9. Cukrászdák, ahol megkóstolhatod az ország tortáját
Augusztus 19-től lehet megkóstolni a tortákat, országszerte több száz cukrászdában. Az ország tortáját 2020-ban árusító cukrászdák listáját megtaláljátok a Cukraszat.net oldalon – a lista várhatóan még bővülni fog a következő napokban.
10. Szerezd meg a receptet!
A torták minőségének megőrzése érdekében mindkét recept csak az év végétől lesz nyilvános, addig csak az ipartestület tagjai készíthetik, utána azonban felteszik majd a Cukrászat weboldalra a részletes útmutatót, ahonnan ingyenesen letölthető lesz a recept.
Te tervezed, hogy megkóstolod idén az Ország Tortája 2020-as győztesét? Így ismertem meg az igazit – Daalarna menyasszonyok vallomásaiért kattints ide. Kövesd a Secret Stories-t az Instagramon és a Pinteresten még több inspirációért!