“Mielőtt ráeszméltem volna, megállíthatatlan lett a szerelem köztem és a pezsgő között. És elkezdődött a véget nem érő ünneplés korszaka.” – Ujvári Bea ódája a legjobb pezsgős koktélok receptjeivel.
Pezsgő…már a szimpla gondolata csábító. Észrevettem, hogy mikor pezsgőt iszom, elbűvölőnek érzem magam, viccesnek, szexinek, magabiztosnak, fényűzőnek. Talán még egy kicsit magasabb és karcsúbb is leszek tőle, ahogy a kezemben tartom a hosszú, keskeny üvegfalú, kecses pezsgőspoharat. Mielőtt ráeszméltem volna, megállíthatatlan lett a szerelem köztem és a pohár buborékos nedű között. És elkezdődött a véget nem érő ünneplés korszaka.
Miért kellene a pezsgőt beskatulyázni és csak akkor fogyasztani, mikor újévet várunk vagy tortát szelünk az esküvőnk napján?
Miért ne lehetne tósztot mondani több tucat apró örömre. Egy jó napra a munka végén, egy finom ételre, egy szeretetteljes kapcsolatra, a mindennapjainkra. A pezsgő az egyetlen ital, amit bátran ihatunk korán reggel üresen vagy koktél formájában, mindenfelé szégyenérzet vagy megvető pillantás nélkül. Hát nem gyönyörű és tökéletes!?
Mindazon fentebb említett elfogultságok mellett tények igazolják, hogy a pezsgő még egészséges is tud lenni. Persze csak mérték és szolid keretek között.
Több tucat internetes oldalon olvastam, ezek között volt igazán tudományos megközelítés is és amit a ’net’ mond, az úgy is van. Erősen részrehajló vagyok, hogy a pezsgő nem csak egy másik alkoholos nedű, de segít elhárítani a demenciát vagy legalábbis lefékezi, ami mindenképpen segít abban, hogy könnyebben csússzon és a finom íze mellé egy kellemes fejpörgést is kapjunk. Nem mellékesen jó a szívednek is, ezt már hallottuk a vörösborról, de miután egyazon alapanyagból készül, 1-2 pohár pezsgő jótékony hatással van az érfalaidra. Most már tényleg tapsikolok örömömben. Hát nem csodálatos? Egy igazi gyógyír.
Pezsgős koktélok minden napszakra
Reggel – Mimosa
Villásreggeli elmaradhatatlan kelléke, Pezsgőspohárba töltjük a lehűtött narancslevet és a száraz pezsgőt. Díszíthetjük narancshéj spirállal.
Délelőtt – Bellini
Olasz klasszikus, egyenesen Velencéből, eredetileg Proseccóból készül, fehér húsú őszibarackpürével keverve. Ideális kora délelőtti csajos partikra vagy akár lánybúcsúra is.
Délben – Egy pohár száraz, nyers pezsgő tisztán
Délután – Death In The Afternoon
Új energiák gyűjtésére az öreg Ernst Hemingway véres bikaviadalos világából való koktél: 30ml Absinth kerül a pohár aljára, amit jéghideg pezsgővel homályosítunk el.
Este – Kir Royal
Mi más, az első pezsgős koktélom, ma is nosztalgikus érzésekkel melegíti át a lelkem. Igazi felvágos ital, Champagne és Chambord, fekete málna likőrrel kevert koktél. Elegánsan csábító.
Késő este – Francia 75
Nevét egy 75 mm-es francia ágyúról kapta, nem véletlenül, mert igazán nagyot rúg. Töltsünk meg egy koktél shakert jéggel, adjunk hozzá 40 ml gint, 20 ml citromlét és 15 ml cukorszirupot. Jól felrázzuk. Pezsgőspohárba szűrjük és hideg pezsgővel öntjük fel. Egy csavar citrommal a végén, csak lazán, aztán győzzük a golyózáporokat elkerülni.
Hajnalban – Csak tisztán egy kilépő extra száraz pezsgő. Szép álmokat!
Hogy tetszenek a pezsgős koktélok? Ne maradj le egyetlen titkos történetről se: lájkold a Secret Stories-t a Facebookon és az Instagramon is!