Meglepnéd egy finom vacsorával a szerelmedet? A Konyhafőnök című tévéműsorból is jól ismert gasztroarc, Sass Dani elmondja, hogy mire érdemes figyelned.

Manapság már mindent túl gyorsan élünk meg. Állandó rohanásban vagyunk, időt spórolunk valami rovására, gyorséttermekben eszünk és sokszor ilyen ütemben telnek el a randijaink is. Pedig nincs is annál jobb, mint minőségi időt tölteni együtt, például időről-időre meglepni a másikat egy otthoni vacsorával.

Ma már nagy általánosságban elmondható, hogy egy randevúra vacsorát főzni nem nagy dolog: amióta az ember feltalálta a félkész rizst és a bedobozolt spagettit, nincs olyan élő ember, aki valamilyen ehető dolgot ne tudna a tányérra tenni. Ez az alkalom viszont nem erről szól. Egy étel annál finomabb, minél inkább szívvel-lélekkel készítjük, és minél inkább törekszünk arra, hogy az átlagostól eltérőt alkossunk. Jó hozzávalókból pedig minimális konyhai készséggel és egy kis elszántsággal egy technikailag könnyen elkészíthető étel is lehet a valóságban hangzatos, mutatós vacsora.

A randi ételek útvesztőjében Sass Dani, a Konyhafőnök finalistája segít eligazodni.

1. „Minden férfi egyforma.”

mondja Dani, mikor belevág abba, hogy az utóbbi időben hogyan is jelent meg a gasztronómia a férfiak életében. Ez volt az első alkalom, hogy ezt a mondatot nem egy nőtől hallottam, így nem csekély meglepetésként ért ez a fajta őszinteség egy férfi szájából. A gondolata persze ennél cizelláltabb, de nem lenne bennünk a női cinkosság, ha nem csak ezt az egy mondatot hallanánk ki a monológból. Ahogy Dani mondja, mára már a legtöbb férfi hasonló sémát követ – mind külsőben, mind célokban –, és ebből eredően egyre inkább kezdenek egymásra hasonlítani.

Az utóbbi időben viszont a gasztronómia népszerűségének növekedésével egyidejűleg egyre többen kezdtek el ebbe az irányba is edukálódni, mígnem ma már ezzel kifejezetten ki lehet lógni a tömegből. „Én azt látom, hogy ha egy férfi főz, az igenis tud vonzó lenni. Nem mondom, hogy csak ezzel nőket lehet hódítani, de mindez egy olyan extra képesség, ami az elmúlt években nem annyira volt jellemző.” A vélt egyformasághoz persze hozzátartozik az a nagymamánk által sokszor ismételgetett örök igazság is, amelyet Dani is megerősít – azaz a legtöbb férfihoz a hasán keresztül vezet az út.

Hozzáteszi azonban, hogy „érdekes az, hogy mindezek ellenére egyre kevésbé mozognak otthonosan a nők a konyhában. Szerintem mostanra már a hódítás egy egész más úton jár. Talán ennek az is az oka, hogy könnyű ételt rendelni, és az éttermek között is egyszerű válogatni. Ugyanakkor szerintem sokkal figyelmesebb megoldás, ha azt mondom a másiknak, hogy nézd, készítettem Neked én valamit; és nem pedig úgy megyünk este haza, hogy jaj de jó volt ebben az étteremben a konyha, és de aranyos volt a felszolgáló srác. Nem, ezeket a babérokat én akarom learatni.”

Az otthoni főzés tehát korántsem elcsépelt módja annak, hogy meglepjünk valakit. Sőt.

Sass Dani főzte

2. Melyiket válaszd? Az egyszerű és bombabiztos, vagy a különlegesebb receptet?

Az elhatározásig könnyű eljutni, az igazi kérdések ezután merülnek fel. Legtöbbünknek van egy egyszerű, rántott hús-krumplipüré szintű receptünk, amit csukott szemmel is meg tudunk csinálni, és már tíz éves korunk óta a kezünkben van az elkészítése. Még a másik oldalon adott egy recept, ami kellően vagány és különleges, de ott van a buktatója, hogy előfordulhat, hogy végül nagyobb harcot vívunk vele, mint Napóleon Waterlooban.

Azt persze mindenki fel tudja mérni, hogy milyen szinten áll, így ha eddig legfeljebb a csirkemellel boldogultál el, akkor nem kell egyből egy Bocuse d’Or menüsort készítened. A törekvés viszont nagyon fontos – így bár biztosan van minden kapcsolatban olyan szakasz, amikor egy májkrémes kifli is romantikus, de nem árt, ha magaddal szemben is magasabbra teszed a lécet. Ezt hangsúlyozza Dani is.

„A biztonsági játék a legkevésbé sem működik egy ilyen helyzetben. Annál aranyosabb nincs, ha hibázol, mert nagyot akarsz villantani, de az végül nem jött össze. Maga a törekvés, az hogy megpróbállak meghódítani, sokkal becsülendőbb, mint az, hogy a szakácskönyv nulladik oldaláról valamit megcsinálok.”

3. Egy vagy több fogás?

Van az a pillanat, amikor az embert elkapja a gépszíj, és lelkesebben pattog a konyhában, mint a teniszlabda Wimbledonban. Ilyenkor törnek elő az ötletek, jön az ihlet, és az elhatározás, hogy na dobjunk még össze valamit. Nőként azonban egyedi elképzeléseink vannak az időtartamok valós hosszúságáról. Így Danit arról faggattam, hogy mi van akkor, ha te javában mentegetőzöl, hogy még ennek gyorsan fel kell forrnia, ezt még be kell pácolni, azt meg gyorsan meg kell párolni; szíved választottja meg már éhen hal az asztal fölött. Vajon amatőrként is koordinálható, ha több fogást akarunk az asztalra tenni? Érdemes ezzel kísérletezni?

Nulladik pont, hogy ha egy ilyen dolog konfliktust szül, azért el kell gondolkodni a folytatáson. A másik, hogy otthon viszonylag ritka, hogy az ember több fogásban gondolkodik, de persze ez is izgalmas lehet, akár például Valentin-napon – bár nem mondom, hogy túlzottan rajongok a Valentin-napért; az egész éves figyelmességben, apró meglepetésekben jobban hiszek. De tény, hogy ha máskor nem feltétlenül kísérleteznétek több fogással, ebben az időszakban ez akkor is szép gesztus lehet. Igaz, ezzel kapcsolatban határozott véleményem, hogy ez a nap akkor működik jól, ha nem más, mint a többi; nem kell mindent megpróbálni, ami nem én vagyok, de egy picit nagyobb aktivitást azért lehet mutatni. Ami viszont ezzel kapcsolatban is a legfontosabb, az a bátorság. Ha te szereted a jó ízeket, és a másikat le akarod nyűgözni, kizárt dolog, hogy ne tudd lemodellezni, hogy egy étel – vagy egy menüsor – hogyan készül. Akár nézz fel az Instagramra vagy a Facebook oldalakra, keress Youtube csatornákat, ahol rengeteg jó trükköt tudsz ellesni.”

Sass Dani főzte

4. Ingoványos talaj – a kedvenc étele

Mindenkinek van legalább egy olyan kedvenc étele, ami kedves a számunkra, amit a nagymamánk mindig megcsinál, ha hazautazunk hozzá, és amit az anyukánk gyerekkorunk óta favoritként tart fent az „étlapon”. Ezek elkészítése amilyen kedves gesztus, olyannyira tud visszás is lenni, elvégre az otthoni ételekkel nehéz versenyezni – sőt igazából nem is kell. Ahogy Sass Dani mondja: „Szerintem mindannyiunknak van egy olyan tapasztalata, hogy az életünkben egyszer már biztosan akart nekünk valaki kedveskedni úgy, hogy elkészítette a kedvenc ételünket, azt, amit otthon is mindig szívesen eszünk. Ez persze sokszor csalódással végződhet, mert például a nagymamád főztjének ízeit szinte lehetetlen lemásolni. De ettől függetlenül nagyon szívesen gondolok vissza erre az élményre. Érdekes, hogy nem emlékszem magára az étel ízére, amit készítettek nekem, de engem lenyűgöz az, ha valaki ilyen mértékben akar a kedvemben járni.

Ezért mondom, hogy az ilyen fajta étkezésnek nem feltétlenül kell arról szólni, hogy jó-e a só és bors aránya, hanem hogy próbáltál valami olyat csinálni, amiről tudod, hogy nekem kedves.”

5. Randira készülj, ne a vasárnap délutáni pihenőre.

Ha randi ételek vannak porondon, vannak olyan mindenki által ismert alapanyagok – például a hagyma vagy a nehezen emészthető ételek –, amelyeket érdemes elkerülni, főként ha nem vagytok már 25 éve házasok. De a sor itt nem áll meg, érdemes megfogadni más olyan apró trükköket is, amivel fölösleges kellemetlenségtől kíméled meg magatokat.

Én mindenképpen elhagynám, ami nagyon nagy füsttel jár, amitől az egész lakásnak lesz egy konyha szaga. A másik, amit szerintem érdemes megfogadni, hogy célszerű könnyebb kajákat rakni az asztalra, mint egyébként. Jó ha van egy könnyedsége a vacsorának, ahol inkább az ízek dominálnak, mintsem a túlzottan laktató, zsíros ételek. Így alkalom nyílik kóstolgatni, beszélgetni, és a végeredmény jó eséllyel nem az lesz, hogy a vacsora végén kidőlök, mert annyira tele vagyok. A magam részéről biztosan elhagynám a kenyeret, vagy a tésztaételeket – legyen az bármennyire is megúszós.

Igaz, ha egy férfi csinálna neked egy olyan tésztát, amit saját maga gyúr, és még játszik a színekkel is – például megszínezi céklalével, ami egy öt perces trükk –, akkor az úgy már megint más.”

Sass Dani főzte

6. Enni vagy nem enni?

Manapság nem elég arra figyelned, hogy az étel elég ízletes-e, vagy hogy küllemben is hozza-e a tőle elvártakat. Sokan követnek valamilyen speciális diétát, vagy valamilyen érzékenységből kifolyólag nem ehetnek bizonyos ételeket, így érdemes ezekre mindenképp odafigyelni – akkor is, ha még a kapcsolat elején nem ismered a párod egész biológiáját. Inkább készülj mindig több opcióval. Senki sem a gasztroenterológusával akarja befejezni az estéjét.

Most már sokszor mindenmentesnek kell lenni, amivel persze nincs semmi baj, – hiszen nagyobb a piac, több alternatíva van –, igaz egy picit túl erős az, ami most ezen a téren zajlik. Én például pont arról is beszélek az utóbbi időben a közösségi felületeimen, hogy az emberek sokszor abba menekülnek, hogy inkább nem eszek bizonyos ételeket, vagy épp mentes verziókat fogyasztanak, azért, hogy jól nézzenek ki. Így ma már sokszor az is gluténmentesen étkezik, akinek attól semmi baja nincsen. De az előbbiek okán én mindkét alternatívára felkészülnék.

Ha valaki valamire érzékeny, az leginkább a köreteknél jelenik meg. Ezért extraként készülj például bulgurral vagy kuszkusszal is, mert mindenképp egy jó gesztus, ha a másiknak egy olyan helyzetet teremtesz, hogy akár válogathat is a köretek között”– javasolja Sass Dani.

7. Sülve-főve együtt – avagy mit válassz: közös főzés vagy meglepetés?

Én nagyon szeretek másokat meglepni, annak is van egy varázsa, de az lényegében egy pillanatnyi állapot, ami utóbb hasonló helyzetbe csap át, mintha étteremben ülnétek – mondja Dani. – Míg ezzel szemben a közös főzésbe is lehet meglepetést csempészni, azzal, hogy előre felkészülök arra, hogy főzzünk együtt, viszont onnantól kezdve az egész egy másabb, tartalmasabb közös programba vált át.”

Sass Dani portré, Fotó: Labancz Viktória

8. Milyen menüt válassz?

Sokszor ezt szinte nehezebb eldönteni, mint magát az ételt megcsinálni. Ha viszont ismered, hogy a párod milyen ízvilágért rajong, ez sem okoz majd nagy fejtörést. Csak egy kis odafigyelés kérdése.

Ahogy Sass Dani fogalmaz: „Szerintem a kapcsolatod akkor működik jól, hogyha te ki tudod találni azt, hogy a másiknak mire van szüksége. Így ha én csak abban inspirálok másokat, hogy a főzés az egy jó dolog, de innentől kezdve ő már pontosan tudja, hogy az ő társa mire vágyik, és nem a netet kell böngésznie, hogy milyen típusú kaját csináljon, akkor az már egy jó kiindulási alap. Elevenítsd fel a közös élményeiteket, abból majd összeáll egy olyan menü a fejedben, ami egyaránt tükrözi a kapcsolatotokat és a másik felet.”

Ha viszont mégis tanácstalan vagy abban, hogy merre indulj el – mert például még a kapcsolat elején jártok, vagy mert nem vagy jártas a konyhában –, akkor próbáld ki Dani alábbi receptjeit:

Előétel – Fehérboros cozze, pesztós pirítóssal

Főétel 1 – Rosé kacsamell gyömbéres zöldségpürével

Főétel 2 – Tabulé kacsamellel, karamellizált körtével

Főétel 3 – Karfiol pizza

Desszert – Kardamonos panna cotta chia pudinggal, áfonyamártással