Nem feltétlenül kell ellátogatnod egy kávézóba, és nem is kell képzett baristának lenned ahhoz, hogy otthon is különleges kávékölteményeket tudj elkészíteni. A Nespresso receptjei alapján könnyedén szemrevaló és ínycsiklandó kávéitalokat kreálhatsz pár hozzávalóból, ami a kávé keserűsége ellenére határozottan megédesíti majd a napodat, és tanubizonyságot ad arról is, hogy van még opció a hagyományos jegeskávén túl. Cikkünkben néhány kávés recept variációt kínálunk ennek igazolására.
A világ minden országában fogyasztanak kávét, sőt három emberből kettő rendszeres kávéfogyasztónak is minősül. Mint a világon a második legkedveltebb ital, sokaknak a napi ritmusuk elengedhetetlen részét képezi. Bár a kávét sokszor a reggeli méregerős napindítóval azonosítják, az sokkalta több lehet, mint egy fekete, rövid dózis, ami löketet ad a naphoz, és segít életet lehelni belénk a reggeli rohanásban. A kávé alkalmat teremt arra is, hogy ráérősen elkortyolgatva ízletes hozzávalója legyen egy beszélgetésnek, kikapcsolódást nyújtson két tennivaló között, vagy egy jó olvasnivaló mellett jó partnere legyen a ráérős reggeleknek. Ezt az élményt – még ha a hatása hosszan is tart –, aligha nyújtja egy, a csésze alján raboskodó két kortynyi ristretto vagy espresso, az előző programok mellé bizony tartalmasabb kísérő dukál. Hagyjunk most fel a „mindjárt vége a nyárnak” aggodalmakkal és inkább vessük bele magunkat a Nespresso kávéreceptjeibe, és frissítsük fel magunkat a még hátralévő nyári napokon ezekkel a szuper italokkal, amik a hagyományos hozzávalók mellett teret engednek a gasztronómia kísérletező szerelmeseinek is.
1. Rózsás Caffe Latte vaníliával
Hozzávalók:
– Volluto vagy Volluto Decaffeinato Grand Cru kávékapszula
– fél vaníliarúd hosszában félbevágva
- 100 ml habtejszín
– 1 teáskanál porcukor
– 1 1⁄2 evőkanál rózsavíz
– 200 ml nagyon hideg, alacsony zsírtartalmú tej
- 1⁄2 vaníliabab, friss rózsaszirmok, vagy apró, szárított damaszkuszi rózsafejek
Elkészítés:
– Első lépésként kapard ki a magokat a felezett vaníliarúdból egy kis késsel, majd keverd el a rúddal együtt a tejszínnel
– Melegítsd addig a tejszínt, amíg langyos nem lesz, majd tedd hűtőbe
– Amikor lehűlt, vedd ki a vaníliarudat, adj hozzá cukrot és verd fel habbá
- Egy külön pohárban keverd össze a rózsavizet a tejjel, majd főzz rá egy adag espressot
– Végezetül adagolj a vaníliás tejszínhabból a tetejére, majd díszítsd rózsaszirommal vagy apró szárított rózsafejekkel
2. Mogyorókrémes kávé cseresznyével
Hozzávalók:
– 1 db Ristretto, Arpeggio vagy Arpeggio Decaffeinato kapszula
– 1 evőkanál csokoládés mogyorókrém
– 40 ml tejszín
- 2 teáskanál cseresznyebefőtt
– 10 ml cseresznyeszirup
– 100 ml tej
– pár csepp mandula esszencia
Eszközök:
– Aeroccino tejhabosító vagy a Nespresso kávéfőző gőzölőcsöve
Elkészítés:
– Öntsd a mandulakivonatot a tejhez és készíts tejhabot az Aeroccino tejhabosítóval vagy a Nespresso kávéfőző tejhabosítójának segítségével
– Tedd a csokoládés mogyorókrémet egy magas üvegpohárba
– Önts rá tejszínt, dobd hozzá a cseresznyebefőttet és egy evőkanál cseresznyeszirupot
– Erre önts rá egy előre elkészített cappuccinot, amit keserűmandula cseppekkel ízesített tejhabbal készíts el
– Ehhez válassz kedved szerint egy Grand Cru kapszulát
– Csepegtess még a tetejére egy kevés meggyszirupot
– Szervírozd és élvezd az ízeket azonnal, amíg össze nem keverednek a különböző rétegek
3. Mogyorófagylaltos-kekszes kávé
Hozzávalók:
– 1 kapszula Arpeggio vagy Arpeggio Decaffeinato Grand Cru
– 1 gombóc (50 g) mogyoró fagylalt
– mogyorós nugát keksz
– 100 ml tej
– 10 ml karamell szósz
– jégkocka
Eszközök:
– Aeroccino tejhabosító vagy a Nespresso kávéfőző gőzölőcsöve
– shaker
Elkészítés:
– Tedd a fagylaltot egy magas üvegpohár aljára és nyomd le egy kanállal
– Főzz le két adag ristrettot az Arpeggio Grand Cru kávéőrleményből egy shakerbe és rázd össze a karamell szósszal és pár darab jégkockával
– Öntsd a lehűtött kávét a pohárba
– Tegyél az italba pár darab kekszet
– Készíts hideg tejhabot az Aeroccino készüléke segítségével majd óvatosan adagold a kávéra
– Díszítésképp szórj barna cukrot a tetejére
4. Granola kávé
Hozzávalók:
– 1 db Capriccio vagy Decaffeinato Intenso Grand Cru kávéőrlemény
– Tej
– Tejkaramell
– Gyümölcsös, ropogós müzli
Eszközök:
– Aeroccino tejhabosító vagy a Nespresso kávéfőző gőzölőcsöve
– shaker
Elkészítés:
– Tegyél egy kapszulát a kávégépbe és készítsd el a kávét (40 ml) egy nagy, 350 ml-es pohárba
– Töltsd a tejet az Aeroccino tejhabosítóba és készíts meleg tejhabot, vagy használd a Nespresso kávégép gőzölőcsővét
– Kanalazd a habot a kávéra, díszítsd a tetejét egy darabka csokoládéval, és szórd meg a ropogós, gyümölcsös müzlivel
5. Fügés-mézes kávé
Hozzávalók:
– 2 darab Arpeggio Grand Cru kávékapszula
– 100 ml tej
– fügeszirup
– méz
– mogyoró
Eszközök:
– Aeroccino tejhabosító vagy Nespresso kávéfőző habosító rendszerrel
Elkészítés:
– Főzz egy dupla kávét a két Arpeggio Grand Cru kávékapszulából
– Önts egy adag szirupot a pohárba, majd készíts hozzá meleg tejhabot az Aeroccino tejhabosító segítségével
– A mogyorót pirítsd meg egy kicsit és vágd apróra
– Öntsd a tejet és a tejhabot a pohárba, majd add hozzá a kávét is
– Szórd a mogyorót a tetejére és csurgass rá egy kevés mézet
6. Málnás jegeskávé
Hozzávalók:
– 1 kapszula Rosabaya de Colombia Grand Cru
– 4 cl málnapüré vagy málnaszirup
– jégkocka
– 2 gr bogyós gyümölcs
– friss mentalevél
Eszközök:
– turmixgép
Elkészítés:
– A recept elkészítéséhez hűts le egy magas üvegpoharat
– Főzz egy kávét Rosabaya de Colombia Grand Cru kávéőrleményből, majd tedd egy aprítógépbe a málnapürével és a jégkockákkal együtt
– Turmixold 20-30 másodpercig, míg tökéletes, homogén állagú lesz az ital
– Töltsd ki a pohárba a pürét, díszítésképp pedig használj pár szem gyümölcsöt és mentalevelet
Lájkold a Secret Stories Facebook oldalát, hogy mostantól még több titkos történetről értesülj az esküvők világából!